Deși se numește Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și legea spune că oricine poate cerceta orice carte funciară, se pare că funcționarii de la Cartea Funciară Timișoara „orbitează” prin instituție după alt „soare”. Cine are acces la cărțile funciare și actele care stau la baza înscrierilor în cărțile funciare…decid după bunul plac chiar funcționarii, a descoperit recent cunoscutul avocat timișorean Alexandru Mușătoiu.
Acesta a solicitat la OCPI furnizarea unor copii în vederea demarării unui litigiu pentru un client. Răspunsul funcționarilor de la OCPI a fost halucinant – deși citează exact articolul din Codul Civil care spune că orice persoană are acces la aceste informații fără să justifice vreun interes, conchid refuzând eliberarea de copii pentru că… nu s-a justificat un interes!
Bagheta magică pentru o astfel de scamatorie constă într-o adresă emisă de la sine putere, prin care se cere „justificarea calității de persoană interesată”, fapt catalogat de avocatul timișorean drept un abuz colosal.
„E bezna minții! Cu siguranță îi voi face plângere penală funcționarului care a emis acest răspuns. Este însăși definiția abuzului în serviciu – un funcționar public care refuză să îndeplinească un act cauzând o vătămare intereselor legitime ale unei persoane. N-ai cum tu, instituție publică sau funcționar public să emiți „adrese” care contrazic o lege organică emisă de Parlamentul României, și anume Codul Civil al României!” arată Alexandru Mușătoiu.
„Li s-a explicat celor de acolo că biroul nostru are nevoie de acele acte în numele clientului pentru demararea unui proces. Au bolborosit niște inepții despre GDPR și le-am spus să ne comunice actele blurate, nu ne interesează datele personale ci actul în sine, la care avem tot dreptul conform legii. Se pare că nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă și ne-au dat un răspuns prin care se contrazic de 2 ori în 10 rânduri.
Ai zice că ține de analfabetism funcțional dar eu sunt convins că e rea-credință. Nu ne descurajează acest abuz, dimpotrivă. Clientul nostru s-a trezit cu înscrierea posesiei unor persoane necunoscute pe niște terenuri agricole achiziționate de el cu mulți ani în urmă. Toți cei implicați în această operațiune vor fi trași la răspundere”, ne-a mai declarat cunoscutul avocat timișorean.
Dincolo de un incident ca acesta, rămâne o întrebare: oare cum sunt întâmpinați oamenii simpli care au nevoie de serviciile OCPI, dacă avocații sunt supuși unor astfel de tratamente? Hai cu auto-sesizarea aia, stimate organe abilitate, că e vorba de funcționari plătiți din banii noștri, ai tuturor…