Select Page

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob lansează o întrebare-cheie după ce ultimul sondaj Eurobarometru a scos la iveală date neașteptate pentru unii: va fi RO-exit temă electorală în 2024? „UE și NATO nu mai sunt raiul visat.(…) În aceste condiții, e legitim să ne întrebăm cît mai durează pînă va apărea primul partid autohton care să îmbrățișeze Ro-exitul? Și cu ce impact?” se întreabă jurnalistul român.

Potrivit sondajului, românii au devenit cei mai eurosceptici locuitori ai UE, 23% dintre aceștia considerând că statutul de membru al Uniunii NU este un lucru bun. Suntem urmați de austrieci, 20%, în timp ce francezii și italienii au procente egale, 13%. În cinci state UE numărul celor care cred că apartenența e un lucru bun se situează sub 50%: România, Bulgaria, Austria, Slovacia și Grecia.  Doar 38% dintre români cred că UE merge într-o direcție bună, dar alte 20 de state sunt încă mai pesimiste ca noi, Franța marcînd doar 23%, Belgia și Spania cîte 25%. 68% dintre români consideră că țara lor merge într-o direcție greșită. Toate acestea, în condițiile în care același Eurobarometru arăta în 2001 că 85% din români ar fi votat aderarea la UE, 70% aveau o imagine foarte bună despre UE şi 74% aveau încredere în Uniune, amintește Bogdan Tiberiu Iacob.

Recentele date-șoc ale Eurobarometrului nu fac decât să certifice tendințele surprinse și de alte studii din ultimul an. Barometrul de Securitate a României, spre exemplu, prezenta în toamnă datele celui mai zguduitor sondaj de după Revoluție. Potrivit acestuia, românii mai acordau încredere UE doar în proporție de 39,76% (59,18% în 2021), în timp ce NATO era creditată în proporție de 53,64% (față de 67,36% cu un an înainte). Peste 51% dintre români consideră că România ar trebui să își vadă de interesele ei, mai releva studiul realizat de LARICS în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Tuturor acestora li se adaugă și efectul tratamentului batjocoritor aplicat recent României în „filmul Schengen”.

Citește și: Politica națională, opțiunea majorității românilor