„La loc comanda: Încălcarea deciziilor CCR rămâne abatere disciplinară” scrie jurnalistul Florin Pușcaș într-un articol pentru Știri pe surse, după ce Curtea Constituțională a României a publicat motivarea în cazul deciziilor referitoare la pachetul legilor justiției.
„Una dintre problemele invocate se referea la faptul că, în noua formă a legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, nerespectarea deciziilor CCR și ale ÎCCJ nu mai sunt menționate explicit în rândul abaterilor disciplinare ale magistraților.
Judecătorii constituționali remarcă faptul că nerespectarea deciziilor CCR este deja acoperită de o altă abatere disciplinară – exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență. Asfel, reglementarea distinctă a încălcării deciziilor CCR ar fi superfluă din moment ce încălcarea oricăror norme de drept material sau procesual reprezintă abatere disciplinară”, scrie jurnalistul specializat pe probleme de justiție.
Nu la fel de optimistă este Elena Radu, care a criticat vehement schimbările în legislația justiției și a chemat la proteste și contestarea acestora la CCR. „Lupta a fost pierduta pe “jumătate” , insa am pierdut “jumătatea” semnificativa pentru Romania”, consideră avocatul craiovean.
„ Asa ca de acum încolo, daca CCR zice ceva și CJUE altceva, ramane la latitudinea judecătorului sa aplice ce vrea și sa motiveze de ce una sau alta, ca să nu raspunda disciplinar.
Cetățenilor li se va aplica “după cum îți e norocul”. Suveranitatea și independenta României a devenit “relativa” și rămâne la “constinta” judecătorului”, scrie Elena Radu pe pagina sa de facebook.
Citește și: „Interesele UE nu pot fi opuse intereselor naționale”
Reamintim că CCR a hotărât miercuri că cele trei Legi ale Justiției sunt constituționale, respingând astfel toate sesizările Opoziției și Avocatului Poporului. Sesizările AUR au fost respinse ca inadmisibile, nefiind nevoie de o analiză pe fond, sesizările USR și ale Avocatului Poporului au fost respinse ca neîntemeiate.