În timp ce premierul militar al României laudă votul din Senat pe legile justiției, valul de critici la adresa proiectului considerat lovitură de grație la suveranitatea Statului Român crește. „Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența”, a declarat Nicolae Ciucă imediat după vot.
„De azi, 17 octombrie 2022, nu mai suntem o țară. Am fost transformați în regiune. În ținut. În meleag. În zonă. Legea Fundamentală a devenit hârtie de Șters la Fund… Dez-Integrarea în UE a izbândit”, scrie jurnalistul Adrian Pătrușcă într-o reacție publicată de Activenews imediat după vot.
Citește și: Românii sar să-și apere Constituția
„În țara împăratului în fundul gol, o mână de neghiobi ne va aduce in epoca de piatră a justiției. Vor transforma Înalta Curte într-un colhoz, iar Curtea Constituțională într-un CAP… Ceea ce se întâmplă acum ne transforma iremediabil în ultimă halta de la periferia marelui” imperiu” european, locul in care trenurile nu vor mai opri decât, poate, pentru a încărca grâne și lemne”, reacționează și judecătoarea Adriana Stoicescu la mișcările din Parlament.
„O fi fost victimă colaterală sau chiar una țintită, dar cert e că au distrus și autoritatea ÎCCJ, în sensul că, pe lângă deciziile CCR, devin facultative și deciziile obligatorii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție(…). Eu aștept să văd dacă Înalta Curte va sesiza CCR-ul. Dacă nu o sesizează, înseamnă că asistăm la un scenariu de o gravitate enormă, scris de nu știu cine, gândit de nu știu cine, dar oricum în cercuri care nu numai că sunt îndepărtate de țara asta, ci nu au nicio treabă cu țara asta. Probabil că direct de la Bruxelles. E vorba de principiul cui folosește…“, recționează și avocatul Toni Neacșu, potrivit R3media.
„Dacă neafiliații atacă împreună cu USR legea la CCR, USR nu va ataca articolele care ne afectează pentru ca le-a votat și în comisii și în plen”, trage semnalul de alarmă avocatul Elena Radu, în timp ce anunță pe pagina sa de facebook o acțiune civică la Avocatul Poporului marți, pentru a cere instituției să sesizeze de urgență Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea unora dintre prevederile celor trei „Legi ale Justiției”: L594/2022, L603/2022 și, cu predilecție, Legea 612/2022, privind statutul judecătorilor și procurorilor.