Pentru prima dată în istoria sa, orașul de pe Bega a găzduit la sfârșitul săptămânii o paradă organizată de comunitatea LGBTQIA+: marșul a fost păzit de importante dispozitive de polițiști și jandarmi, astfel că incidentele de pe traseu nu au escaladat.
„Parada GAY e finantata de la bugetul local si face parte din programul Timisoara Capitala Culturala Europeana. Cu asta s-a castigat. Tineti minte cum va mandreati toti de nu va ajungea nimeni la nas? Acum, liniste!” scrie jurnalista Loredana Codruț pe pagina sa de facebook după parada care a strâns sâmbătă câteva sute de participanți la Timișoara.
„1. 90% din participanti erau adolescenti. Se vede din imagini. Adolescentii, se stie, nu au creierul suficient de dezvoltat incat sa aiba proiectia urmarilor actiunilor lor. O zic astia de studiaza creiere. Cu alte cuvinte, ei pot sustine o cauza si fara sa priceapa cu ce se mananca.
2. O buna parte din participanti erau din alte tari si reprezentanti de asociatii de presiune, nu gay. De ce zic asta? Fiindca intamplarea face sa stiu cativa gay prin Timisoara si astia nu umbla pe niciunde prin nicio parada. Eu nu i-am vazut pe imagini. (…) Acestea fiind spuse, nu va temeti, gay exista destui si is oameni, ca noi. Au problemele lor, au vietile lor, pasiunile lor. Si is discreti. Restu, astia cu urletele, is masa de manevra pentru interesele unor asociatii”, mai scrie ziarista.
Pe o căldură sufocantă, la marşul de la Timişoara au venit persoane din Serbia, Franţa şi Germania, reprezentanţi ai ambasadelor din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, ba chiar şi doi parlamentari din Norvegia. Nu a lipsit nici celebrul Florin Buhuceanu, fondator al Muzeului Istoriei şi Culturii Queer din România, viceprimarul USR al orașului, Ruben Lațcău sau Răzvan Stana, consilier local din partea aceleiași formațiuni.
„Au mai fost strigăte de pe margine împotriva noastră, dar i-am acoperit cu mesaje de iubire, cu mesaje de speranţă şi de încredere (…) faptul că aceşti tineri au atâta curaj, este o speranţă pentru noi ca ţară. Ne-am bucurat că acest eveniment s-a desfăşurat în siguranţă. Nu ştiu să apreciez exact numărul participanţilor. Unii au spus că am fost 500, alţii că am fost 2.000. Mesajul nostru este că suntem aici şi nu ne vom lăsa cenzuraţi niciodată”, a declarat Andre Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Identity.Education, organizatorul Pride TM, pentru Adevărul.
Participanții s-au strâns în parcul C.D. Loga, de unde s-a pornit pe traseul Bulevardul Ion C. Brătianu – Bulevardul Revoluţiei din 1989 – Podul Decebal – Bulevardul 3 August 1919, iar punctul final a fost Parcul Regina Maria. Câțiva tineri au întâmpinat parada la Podul Decebal cu scandări precum „Ați târât copiii la marșul mizeriei morale”, „Rușine, rușine”, „Lăsați copiii în pace”, grupul fiind imediat înconjurat de forţele de ordine.