Select Page

Evoluții surprinzătoare sunt scoase la iveală de un amplu studiu realizat de prestigiosul think-tank slovac Globsec după invadarea Ucrainei: din cea mai entuziastă țară fostă comunistă față de UE și NATO, România a ajuns la coada clasamentului. Mai mult, suntem singura țară din regiune în care sprijinul popular pentru o geopolitică orientată spre Occident scade (de la 43% la 27% într-un an), mai bine de un român din zece (12%) fiind nesigur asupra felului în care ar trebui să fie țara poziționată geopolitic, relevă studiul semnalat pe facebook de sociologul Mircea Kivu și remarcat de Inpolitics.

Studiul realizat în nouă state foste comuniste scoate la lumină și alte date cutremurătoare despre societatea românească. Există o secțiune în care românii domină autoritar clasamentul: 66% cred că indiferent cine ar guverna, nu se schimbă nimic, 47% dintre români (locul 3 în top) considerând că lumea nu e guvernată de forțe democratice, ci de structuri oculte care doresc instaurarea unei hegemonii mondiale. 60% dintre români (locul 1 în top) consideră că un președinte „cu mână de fier” este ceea ce trebuie țării, urmați de Slovacia și Bulgaria, cu 49%. Încrederea în actualul președinte Klaus Iohannis s-a prăbușit de la 44% anul trecut, la 29% în prezent.

Raportat la evenimentele din est, 55% dintre români cred că Rusia nu va invada și alte țări după Ucraina, iar 64% consideră că NATO nu ar trebui să trimită trupe în ajutorul Kievului. Doar 13%, respectiv 11% dintre români consideră că Ucraina ar trebui să devină membră UE și NATO. Un semnificativ segment din populație (22%) apreciază că Rusia avea dreptul de a invada Ucraina și că Occidentul este responsabil de război (26%), provocând Rusia. Doar 58% dintre români consideră Rusia o amenințare, procente mai mici avînd doar Ungaria (45%) și Bulgaria (33%).

Concluziile studiului ar trebui să dea frisoane regimului de la București, cu ecou până la Bruxelles: felul în care acesta gestionează societatea fac din România singura țară în care satisfacția față de democrație a scăzut, iar mai mult de un român din cinci vrea ieșirea din UE. Doar 34% dintre români au acum o părere bună, de exemplu, despre șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, față de 45% anul trecut. Cercetările au fost efectuate de specialiștii Globsec în Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România, Estonia, Letonia și Lituania în luna martie și poate fi consultat integral AICI.