Șarjă „nucleară” de mesaje transmisă joi de președintele Klaus Iohannis, mai direct, mai printre rânduri. În declarația picată din senin, cu ocazia unei vizite la Spitalul Colentina de Ziua Asistentului Medical, Iohannis a dat, printre altele, semnalul pentru modificarea Constituției. „Cred că după atâția ani e nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. E o discuție extrem de atractivă pentru scenarii. Până nu avem un draft e greu de comentat. Da, sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim”, a spus șeful statului, trimițând audiența la plimbare printre motive precum situația președintelui sau chestiunea alegerilor anticipate.
Citește și: Cu tunurile pe Constituție
La un astfel de demers se face aluzie de ani de zile, unul dintre aspectele ce par să frământe numeroase medii fiind caracterul de stat național, unitar, suveran, independent și indivizibil al României, bătut în cuie de Constituție și evitat din motive lesne de înțeles în argumentația președintelui. Recent, un grup de judecători români a generat o adevărată dispută pe tema supremației legislative în stat, după ce a ignorat o decizie a Curții Constituționale a României și a validat, în schimb, un punct de vedere al Curții de Justiție a UE.
Citește și: „Am crezut în ce au făcut UE și Banca Mondială…”
Klaus Iohannis a dat de înțeles la Spitalul Colentina și că sunt șanse mari ca alianța PNL-PSD-UDMR să continue după 2024, admițând că deocamdată nu a fost decisă cu exactitate formula de abordare a anului electoral. Coincidență sau nu, afirmația apare la doar o zi după ce fostul premier Adrian Năstase a „reîncălzit” o ipoteză tot mai vehiculată în ultimul an: „nu știu dacă ai observat, președintele nu mai iese să vorbească despre problemele de politică internă. Explicația în opinia mea este că se pregătește un transfer la Bruxelles, la NATO și eventual o rocadă Iohannis la Bruxelles, Geoană la București”, a spus acesta în emisiunea moderată de jurnalistul Marius Tucă pentru Gândul.info.
Citește și: S-au făcut cărțile pentru Iohannis?
Șarja lui Iohannis nu s-a oprit, însă, aici: de vină pentru că românii o duc mai rău, avem inflație mare și ne împrumutăm scump ar fi Vladimir Putin în opinia președintelui, care uită de împrumuturile catastrofale făcute din fruntea „guvernului meu” de Florin Cîțu. Un cinism aparent gratuit i-a adresat și guvernatorului BNR. Mugur Isărescu recomandase cu doar câteva ore înainte ca populația să abordeze cu calm explozia prețurilor, iar mesajele publice să fie și ele mai moderate, trimițând, în glumă, la cunoscutul remediu românesc pentru nervi: ceaiul de tei. „Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc (la Banca Națională, n.r.) și de aceea se bea mai mult. Toată lumea va resimți efectele inflației și este evident că trebuie să fim mai atenți la ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la anumite scheme de compensare la pensii, la salarii. Trebuie să fim conștienți că acest război va produce mai multe crize și trebuie să fim atenți ce și cât cheltuim”, a spus Klaus Iohannis.