Budapesta, care a acceptat plata în ruble a gazelor livrate de Moscova, susține că formula impusă de Vladimir Putin este mult mai larg îmbrățișată în Europa decât se recunoaște oficial. Gergely Gulyas, șeful de cancelarie al lui Viktor Orban, a declarat că „sunt alte nouă state care folosesc aceeași schemă de plată, însă, pentru că astăzi a fi un bun european înseamnă că liderii țărilor nu trebuie să fie onești în arena internațională sau în fața propriilor cetățeni, celelalte nouă țări nu vor spune că fac acest lucru”, într-o emisiune radiofonică de duminică.
Ungaria a deschis un cont la banca rusă Gazprombank, care transformă în ruble plățile făcute în euro pentru gazele importate și apoi transferă banii în Rusia. The Guardian a explicat deja cum unele țări consideră că nu încalcă sancțiunile impuse Rusiei de către UE: transformarea în ruble are loc după plata pentru gaze, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, sancțiunile nu au fost încălcate. Gazprom și Gazprombank nu sunt supuse sancțiunilor instituite de UE, ca urmare guvernelor și companiilor importatoare de gaz fiindu-le permis să negocieze cu aceste entități ruse o mulțime de subterfugii. Așa se explică de ce cancelarul Austriei a putut nega informațiile publicate săptămâna trecută cum că OMV se pregătește să facă plăți în ruble pentru gazele din Rusia, punctează Cotidianul.ro.
Gulyas a subliniat că ungurii nu trebuie puși să plătească prețul războiului din Ucraina și că UE ar trebui să renunțe la deciziile sale recente: „Nu trebuie să aplicăm sancțiuni care ne vor lovi în primul rând pe noi înșine, în loc să-i lovească pe cei vizați de noi”, a punctat șeful de cabinet al lui Viktor Orban. Aceste decizii ar face ca Ungaria să cumpere la prețuri mult mai mari, iar asta ar însemna ca guvernul să nu mai poată plafona prețul utilităților pentru gospodării, a explicat Gulyas. Compania ungară MOL, la care guvernul Orban a răscumpărat, în urmă cu zece ani, un pachet însemnat de acțiuni vândut de către OMV unei companii energetice din Rusia, a făcut eforturi mari pentru a se asigura că prețul carburanților la pompă va fi menținut la 1,27 euro (6,3 lei) pe litru.