Părea de neimaginat cu doar câteva luni în urmă, însă acum spectrul naționalizărilor începe să calce pragul țărilor europene: guvernul Germaniei a adoptat luni o modificare legislativă ce va permite statului să devină proprietar al companiilor din energie, ca măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării, transmite Reuters . Se întâmplă în contextul în care gazul spre Polonia și Bulgaria a fost deja tăiat de către Rusia.
Citește și: O cireașă amară pe colivă- noua lege offshore
Dependentă pronunțat de energia livrată de Moscova, Germania a prezentat luna trecută un plan de urgenţă pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse de Occident. A fost primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele. Modificarea legislativă va permite Guvernului să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. „Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck, potrivit Cotidianul.ro.
Citește și: Hidroelectrica, direct „pe tavă”?
Italia, a treia mare economie a UE, a pus deja problema naționalizărilor pe masă. Executivul de la Roma propune legislativului naţionalizarea rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, relatează tot Reuters. Naționalizarea ar urma să fie temporară, orice ar însemna acest lucru, până se va găsi o soluție privind transferul de proprietate a ei. Soluția naționalizării vine de la ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti. Rafinăria ISAB are aproximativ 1000 de angajați și este cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare.