Select Page

Detaliile tragediei de la Kramatorsk, unde cel puțin 39 de oameni au murit și zeci de persoane au fost rănite în explozia unei rachete, fac tot mai greu evitabilă o întrebare: lichidează trupele ucraineene civili pentru a da vina pe ruși?

Atacul cu rachete asupra gării din estul Ucrainei a avut loc în timp ce civilii încercau să plece spre zone mai sigure din ţară. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat imediat cinismul cu care rușii ar fi lovit mulțimea de civili fiind „lipsiți de puterea și curajul de a ne ține piept pe câmpul de luptă”. În gara din Kramatorsk se estimează că erau la momentul atacului aproximativ patru mii de civili.

Ministerul rus al Apărării neagă orice implicare, susținând că nu avea planificate pentru 8 aprilie misiuni la Kramatorsk și nici nu a efectuat vreuna, catalogând acuzele Kievului drept o provocare. Mai mult: rușii spun că în imaginile surprinse de martorii oculari se distinge clar epava unei rachete de tip Tochka-U, pe care o folosesc forțele ucraineene. „Scopul atacului orchestrat de către regimul de la Kiev asupra Gării din Kramatorsk era să împiedice plecarea populaţiei din oraş, pentru a o putea folosi ca scut uman”, susține Ministerul rus într-un comunicat publicat de Interfax, citat de Stiripesurse. Rușii spun că ucraineenii au lovit cu același tip de rachetă în 14 martie și centrul orașului Donețk, 17 civili fiind atunci uciși pe loc și alți 36 răniți.

Carnagiul de la Kramatorsk are loc la scurt timp după ce imaginile masacrului de la Bucha au făcut înconjurul lumii, ca dovadă prezentată de Kiev a cruzimii trupelor ruse. Moscova a negat executarea civililor, atrăgând atenția că între părăsirea localității și apariția imaginilor s-au scurs câteva zile în care nu s-a menționat nimic despre acele atrocități. Rușii au cerut și o întrunire de urgență la ONU pentru analizarea teribilului eveniment, fiind refuzați.

Un adevărat șoc este produs, însă, tocmai de un fost inspector ONU pe probleme de armament: analistul militar Scott Ritter. Acesta susține că oamenii ar fi fost uciși la 1 aprilie într-o operațiune „Safari” chiar de forțele ucraineene, pe motiv că ar fi avut relații bune cu rușii pe durata staționării lor în localitate.

„Organizaseră un fel de barter: schimbau rațiile lor pe mâncare. Locuitorii din Bucha le dădeau ouă, lapte, brânză, iar rușii le ofereau rațiile lor, făină, sare, zahăr, carne. După care, la 30 martie, rușii au plecat. Toți cei care au fost implicați într-o astfel de interacțiune cu rușii sunt considerați acum colaboraționiști (…) Avem o înregistrare video, unde poliția ucraineană, și anume grupul ”Azov”, declară cu mândrie că pleacă în safari. Numele unității speciale a poliției ucrainene care a intrat în Bucha era ”Safari”. Și ei au desfășurat un safari pentru a epura locul de colaboraționiști pro-ruși. Epurare înseamnă a ucide. Nu a prinde, ci a ucide. Și ei asta fac. După care merg și filmează cadavrele, spunând că rușii au făcut asta”, a declarat Ritter într-un webinar dedicat evenimentelor din Ucraina, potrivit Flux24.

Asupra unor posibile manipulări ale unor astfel de imagini a atras atenția și Philip Grant, directorul organizaţiei neguvernamentale Trial, specializată în combaterea impunităţii în materie de crime împotriva umanităţii. „Imaginile în sine sunt rareori considerate drept dovezi concludente (…) Ele pot arăta elemente importante, dar nu vor dezvălui întreaga istorie”, a spus acesta într-un interviu pentru France Press, recomandând „prudenţă” şi amintind de manipulări din trecut şi interpretări eronate. În acest sens, el a evocat falsul masacru de la Timişoara, din România anului 1989, precum şi masacrul real de la Katyn, din 1940, comis de Uniunea Sovietică și atribuit naziştilor, relatează ziare.com.