Demersul celor patru parlamentari români primiţi în audienţă de ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu implică poziția Statului Român și nu are nici o valoare oficială, a declarat la RFI ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Trei parlamentari independenți şi unul de la PSD îi transmiseseră miercuri lui Valeri Kuzmin dorinţa de neutralitate a României şi disponibilitatea de a media negocieri de pace la Bucureşti.
„Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are nici un fel de valoare oficială, fără nici un fel de, să spunem, mandat din partea autorităților statului, deci nu exprimă decât eventual poziția personală a acelor persoane”. În opinia lui Aurescu, „dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziție de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federația Rusă, care în mod ilegal folosește forța armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă și orice stat care este terț față de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligația de a ajuta victima și nu de a menține o situație de perfectă neutralitate. În Dreptul internațional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparțialitate perfectă față de părțile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat pe facebook că va propune în prima ședință a conducerii social-democraților excluderea deputatului Dumitru Coarnă din partid. Ceilalți trei participanți la întâlnirea cu Valeri Kuzmin sunt Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, cu toții ex-AUR.
„În acest cadru, partea română a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor, precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la București. Partea română a menționat ca demersului celor 4 parlamentari s-au alăturat și ONG-uri și personalități din peste 70 de țări” a scris Diana Iovanovici Șoșoacă pe pagina sa oficială de facebook după întâlnire.
Potrivit acesteia, ambasadorul Federației Ruse le-ar fi mulțumit pentru implicare parlamentarilor români. „De asemenea, partea română a conchis asupra neutralității și neimplicării României în conflictul din Ucraina, precum și speranța că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieți omenești de ambele părți, precum și evitarea extinderii conflictului. Precizăm că întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române, adresată prin Memoriul menționat, Memoriu și solicitare de întâlniri care au fost transmise tuturor statelor implicate și vecine statelor beligerante, prima Ambasadă care a acceptat discuții, fiind cea a Federației Ruse”, mai precizează Diana Șoșoacă în comunicatul de presă.