„România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, scrie pe pagina sa de facebook Ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România. Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor”, mai anunță ministrul, în contextul în care conflictul de la estul României i-a determinat pe guvernanți să vorbească din nou despre independența energetică a țării. În paralel, fermierii români cer ca ministrul Agriculturii să fie inclus în CSAT!
„Securitatea alimentară a României este și va rămâne esențială în actualul context internațional”, spun fermierii care vor un acord politic al partidelor parlamentare pentru modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. „Din cauza războiului din Ucraina, pe fondul unui context internațional care va rămâne complicat mulți ani de acum înainte, și din perspectiva funcționării piețelor regionale și globale agroalimentare, membrii AFF consideră că este necesară o inițiativă legislativă pentru modificarea articolului nr. 5, aliniatul 3, din legea menționată, mai precis introducerea ministrului Agriculturii în componența CSAT”, se arată în comunicatul de presă semnat de asociația Forța Fermierilor.
Citește și: „Grosul” exportului alimentar- tot materia primă…
Independența energetică și cea agroalimentară au reprezentat ținte ca și atinse de România anilor 80-90, de care țara noastră s-a îndepărtat pas cu pas în ultimele trei decenii, pe fondul capitulării în fața politicilor internaționale îmbrățișate de conducerea statului. Potrivit unor analize internaționale, agricultura României putea hrăni lejer, în condițiile de tehnologizare de după revoluție, peste 80 de milioane de oameni. În acest moment, dependența de surse energetice externe a României se numără printre cele mai reduse din UE. Din CSAT fac parte președintele României, prim-ministrul, ministrul Apărării, ministrul de Interne, ministrul de Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Industriei, ministrul de Finanţe, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.