Primele negocieri de calibru între Ucraina și Rusia nu aduc nicio schimbare pe front: ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și-a anunțat regretul față de absenţa unui progres în privinţa încetării focului, după discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia, relatează France Presse şi Reuters. Kievul urmărea să obţină „o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei” potrivit unui comunicat emis înainte de întâlnire, dar Kuleba anunță că singura reușită este că s-a hotărât continuarea discuțiilor „în acest format”.
De partea cealaltă, Ministrul de Externe al Rusiei a recurs la o adevărată „cascadă discursivă” la conferința de presă de după întâlnire. Serghei Lavrov susține că negocierile s-au concentrat doar pe deschiderea coridoarelor umanitare, fiindcă Rusia așteaptă un răspuns la propunerile deja avansate. „Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului.(…) Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu. La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns.(…) Nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina. Am explicat de nenumărate ori- situația a degenerat în Ucraina, unde era o amenințare directă pentru Federația Rusă, în ciuda a numeroși ani de discuții, propuneri și negocieri. Nu am fost niciodată ascultați (…) Președintele Putin a explicat foarte clar de ce a ales să pună în mișcare această operațiune specială. Știu că vă este interzis să scrieți așa ceva, dar veți citi și veți afla”, a declarat Lavrov, făcând aluzie și la dovezile invocate de Rusia potrivit cărora Ucraina ar fi pregătit un atac masiv asupra regiunilor pro-ruse din Donbas pentru luna martie. El acuză Ucraina că vrea să le interzică rușilor dreptul la o viață normală, refuzându-le învățământul în limba rusă sau libertatea religioasă. Lavrov spune că mai multe țări, printre care și România, au acuzat astfel de încălcări și că Rusia nu va permite să fie nimicită, remarcă Stiripesurse. „Am înțeles că nu e despre Ucraina, ci despre agresiune asupra a tot ce înseamnă popor rus, limbă, religie. Iar agresiunea Vestului la adresa noastră ne arată că e o luptă pe viață și pe moarte pentru Rusia, o luptă de a exista pe harta lumii”, a mai declarat Lavrov.
Condițiile puse de Vladimir Putin pentru încetarea operațiunii militare se concentrează, potrivit presei internaționale, asupra a trei puncte: recunoașterea anexării Crimeei, a independenței republicilor Donețk și Lugansk și asupra garanțiilor de neutralitate a Ucrainei. Ministrul rus de Externe a mai avertizat joi, după negocierile din Turcia, că țările care trimit ajutor militar Ucrainei au o atitudine și un comportament „extrem de periculoase” și că cei care trimit arme sau mercenari în Ucraina trebuie să fie conştienţi că răspund pentru acţiunile lor. Serghei Lavrov a izbucnit și la adresa presei occidentale, pe care o acuză de propagandă și manipulare. „Ucraineenii creează arme biologice pe care le pot folosi împotriva Rusiei. Ei trebuie să informeze corect legat de asta… În ceea ce privește maternitatea de ieri (… ) la întrunirea ONU am prezentat date legate de această maternitate. Era evacuată, toate femeile însărcinate, asistentele au fost scoase de acolo, de vină ar fi batalioanele ucraineene radicale. Trageți concluzii despre cum opinia publică este manipulată în toată lumea”, a mai declarat Lavrov după întâlnirea din Turcia.