Un proiect aflat pe circuitul de avizare stârnește tot mai multe comentarii și temeri- este vorba despre introducerea în legislația românească a „stării de criză”. Conform surselor politice, CSAT ar fi aprobat deja proiectul prin care întreaga coordonare a autorităților trece în mâinile unui Centru de Comandă al Armatei, iar structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor armate străine staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.
Potrivit draftului de act normativ consultat de jurnaliști din presa centrală, „situația de criză” poate fi impusă de CSAT, prin propunerea ministrului Apărării avizată de prim-ministru, iar una dintre prevederi este că toți bărbații români cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani devin „rezervă generală” de război. Scenariul în care Armata preia controlul țării și se pune la dispoziția unor forțe militare ale altor state cu întreaga suflare bărbătească aflată „în putere” pentru război, dă fiori și produce deja valuri de critici.
„CSAT poate (acum, n.r.) doar să propună, nu să dispună. Conform noii legi care se pregătește, CSAT nu mai propune. Dispune direct și fără drept de apel. Instituie și suspendă starea de criză cînd vrea, pe ce perioadă vrea, pe baza analizelor – care pot fi secrete, desigur – care vor acredita posibilitatea unei amenințări la adresa a tot ce se poate închipui.Pe scurt și fără a ne teme de cuvinte mari, ne paște dictatură militară”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob într-un articol detaliat pentru Inpolitics.
„Starea de criză nu există în Constituție și punct. Iar Constituția nu poate fi amendată prin OUG, nici măcar când e război în vecinătate. Adoptarea unui asemenea act normativ, cu posibilitatea ca armata să preia conducerea executivă a țării, se cheamă primul pas spre dictatura militară. O juntă la Palatul Victoria ne mai lipsea, în rest le aveam pe toate… P.S. Culmea e că nici măcar lui Putin nu i-a trecut prin cap”, a reacționat jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.
„Tot aud de așa-numita stare de criză, care ar înlocui imediat starea de alertă. Noțiunea în sine este o tâmpenie; nu există așa ceva în Constituție; dar dacă se va instaura așa ceva, această pagină va fi închisă, iar de mine veți mai auzi doar din auzite; deja nu mai sunt binevenit nici pe la tv. Ca să nu mai vorbim de consecințele totalitare ale acestei stări … Dracul va fi înlocuit cu tatăl tuturor demonilor”, scrie pe pagina sa de Facebook și avocatul Gheorghe Piperea.
„Situația de criză” este definită ca situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția sau iminența apariției unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, precum și a amenințărilor la stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională. Intenția de a efectua aceste modificări legislative a fost confirmată luni chiar de ministrul apărării, Vasile Dâncu.
Conform articolului 118, alineatul 1 din Constituția României, „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii”.