Select Page

ACTUALIZARE 27.02 Până la miezul nopţii au intrat în România 47.000 de cetăţeni ucrainieni, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în timpul şedinţei grupului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Dintre aceştia, 22.785 au ieşit deja din ţară. În România au rămas 25.000 de cetățeni ucrainieni, dintre care 102 au depus cerere de azil. Centrele de azil au un grad de ocupare de 57%, incluzânt toţi solicitaţii de azil, nu numai cei ucrainieni. Afluxul masiv în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina a continuat atât peste noapte, cât și în prima parte a zilei de duminică. Mașinile formează coloane de câțiva kilometri în partea ucraineană la fiecare dintre vămi.

ACTUALIZARE: NATO va intra în război în momentul în care un obiectiv al NATO ar fi atacat, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Ministrul a făcut această declarație sâmbătă seară, la postul Digi 24. Ministrul a fost întrebat în ce moment ar intra România în război. „În momentul în care România este agresată”, a răspuns ministrul. „Vladimir Putin pare că are accente ilogice în acest moment, că face nişte lucruri total iraţionale, însă nu cred că îşi poate permite un conflict cu NATO. Este un potenţial de 10 la 1 faţă de Rusia, tehnologic, economic”, a mai spus Vasile Dîncu, citat de România Liberă. 

ACTUALIZARE 13:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă asigurări că a „spart planul” Rusiei în a treia zi a invaziei şi îi îndeamnă pe ruşi să-i spună lui Putin să oprească războiul, relatează AFP. „Respingem cu succes atacul inamicului. Știm că ne apărăm țara și viitorul copiilor noștri. Kievul și zone cheie sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să pună marionetele lor în capitala noastră. Nu au reușit”.

Ria Novosti titrează, însă, că președintele Ucrainei ar fi părăsit Kievul și s-ar afla la Liov, oraș vestic situat aproape de granița cu Polonia. Informația a fost lansată de Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat Ruse, care afirmă că Zelenski nu s-ar fi aflat nici ieri la Kiev, iar filmulețele mobilizatoare ale președintelui ucrainean sunt înregistrări efectuate înainte de părăsirea capitalei.

Președintele ucrainean a adăugat că poporul ucrainean a „câștigat dreptul” pentru a adera la UE iar acesta ar fi „un moment cheie de sprijin”. Zelenski a mai spus că speră ca Ungaria și Germania să „aibă curajul” să boicoteze folosirea de către Rusia a sistemul interbancar SWIFT.

ACTUALIZARE 10:00 Românii s-au mobilizat exemplar pentru a-i ajuta pe cei fugiţi din calea războiului. Din punctele de trecere a frontierei cu Ucraina continuă să curgă imagini emoționante: voluntarii români îi întâmpină pe cei ajunși la noi cu ceai cald, alimente și jucării pentru cei mici… Români din Cluj, Neamț, Timișoara, Constanța, Vaslui, Argeș, București și din multe alte zone ale țării au anunțat că își oferă gratuit locuințele pentru familiile cu copii, nu puțini fiind cei care au venit cu mașina la frontieră pentru a le asigura transportul direct. Un mare operator privat de transport a pus la dispoziție în mod gratuit autocare cu plecare din vămi, iar Poşta Română anunţă că le pune la dispoziţie refugiaţilor ucraineni 23 de unităţi ale circuitului intern de cazare din 18 judeţe, decizia fiind luată într-o şedinţă desfăşurată în regim de urgenţă. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunțat că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni.

ACTUALIZARE 08:30 Ministerul Afacerilor Externe transmite că punctul de frontieră Porubne– Siret de la granița cu Ucraina este blocat de numărul foarte mare de persoane care vin spre România și de procedurile de verificare a documentelor, bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani fiindu-le interzisă părăsirea țării. Mai multe persoane care au reușit să treacă vorbeau încă de vineri seara despre o coloană care ar atinge 20 de kilometri pe sensul de intrare în România.

ACTUALIZARE 26.02 Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, anunţă Statul Major al armatei franceze. Militari vor ajunge în țara noastră în prima jumătate a lunii martie, cu echipamente precum tancuri de tip AMX 10 şi vehicule blindate Griffon. În plus, Franţa va participa cu avioane de vânătoare Rafale şi aeronave de realimentare la misiuni de monitorizare.

ACTUALIZARE 21:00 NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferință, potrivit Agerpres. Într-un mesaj postat pe Twitter la finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a cerut grăbirea proceselor interne pentru adoptarea de măsuri de întărire pe flancul estic al alianței. Șeful statului a arătat că vrea o „consolidare a prezenței NATO, inclusiv un grup de luptă în România”. 

ACTUALIZARE 19:30 Rusia avertizează Suedia și Finlanda: eventuala admitere a celor două state în Alianţa Nord-Atlantică ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat vineri Administraţia lui Vladimir Putin, potrivit BBC News. Acest lucruar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. „Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei în sensul unei politici de nealiniere militară ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei”, a subliniat Zaharova. Rusia se opune vehement extinderii NATO spre est şi cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice. Înainte de a lansa atacul militar împotriva Ucrainei, Administraţia Vladimir Putin ceruse garanţii că această ţară nu va adera la NATO.

ACTUALIZARE 17:30 Militarii din Turda se instruiesc în poligonul Capu Midia, anunță Ministerul Apărării Naționale. Exercițiile de la țărmul Mării Negre se desfășoară cu trageri reale de luptă până în 4 martie și implică un detașament din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, care urmează să plece în misiune în cadrul Grupului de Luptă din Polonia, rotația a XI-a, pentru asigurarea prezenței înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianței Nord Atlantice. Militarii execută trageri antiaeriene și terestre cu complexul GEPARD, mai anunță MApN.

ACTUALIZARE 15:20 O navă sub pavilion moldovenesc, anunțată inițial ca fiind românească, a fost lovită de un obuz în Marea Neagră, la aproximativ 19 kilometri de portul Pivdennyi de lângă Odessa. Incidentul a fost anunțat de Șeful Forțelor Armate Ucrainene care a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook că ar fi vorba de un petrolier sub pavilion românesc lovit de ruși. MApN transmite că nava era înregistrată sub pavilionul Republicii Moldova, fapt confirmat de Agenția Navală a Republicii Moldova. 

„La data de 25.02.2022, nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker) sub pavilionul Republicii Moldova fiind în apele neutre din Marea Neagră (46°22.221’N, 031°07.095’E) a fost lovit de un obuz (nu se cunoaște sursa lansării obuzului). La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. La moment petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse. Operatorul navei este persoană juridică din Ucraina. Agenția Navală va informa adăugător privind procesul de salvare a echipajului și navei sub pavilionul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă preluat de Digi24.

ACTUALIZARE 14:30 Fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă se alătură vocilor care vorbesc răspicat despre ocuparea unor poziții de apărare la Nistru de către Armata Română și Reunire. „Unirea cu Romania a fost, este si azi, si ramane a fi solutia noastra dintotdeauna, insa nu este auzita”, scrie acesta pe pagina sa de facebook. În prima zi a atacului rusesc asupra Ucrainei, alte două voci de notorietate de peste Prut au lansat apeluri pentru o reunire urgentă a celor două state românești: diplomatul Mihai Gribincea, fost ambasador la București și Anatol Șalaru, fost Ministru al Apărării. Aceștia și-au găsit ecou la București doar în reacția fostului președinte Traian Băsescu: „Eu, dacă aș fi politician moldovean, sau dacă aș avea putere de decizie, aș declara, azi, că vreau Unirea cu România, ca măsură de protecția pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO și va rămâne să decidă dacă stau agățați de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru și vor Unirea cu România“, a declarat acesta într-o intervenție televizată. Și Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale a Moldovei, a sesizat pericolul, afirmând în presa de peste Prut că „dacă Ucraina pică, Republica Moldova va fi consumată la desert. În laboratoarele Kremlinului deja există și lista noului guvern-marionetă”.

ACTUALIZARE 12:45 Primele date indică un număr de aproximativ 10 000 de cetățeni ai Ucrainei care au fugit din calea războiului către România. „Vă rog să comparați acest număr 10.624 cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat (…) au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane”, a declarat la orele prânzului ministrul de interne Lucian Bode. O informare asemănătoare a fost făcută și de Ministerul de Interne din Republica Moldova: până la ora 08:00 a dimineții de vineri fusese înregistrat un aflux de circa 15.000 cetățeni ucraineeni și moldoveni care au traversat frontiera pe sensul de intrare. Pe parcursul ultimelor ore, aproximat 3 000 dintre aceștia și-au continuat drumul spre România, mai informează oficialii de la Chișinău.

Majoritatea celor care vin spre România par a fi etnici români din Bucovina de Nord, Maramureșul de Nord și Sudul Basarabiei. Fluxul prin punctele de trecere a frontierei continuă să crească.

 ACTUALIZARE 11:00 Trupele rusești au intrat în capitală- Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că „inamicul” se află în cartierul Obolon, la aproximativ 9 km nord de Parlamentul din Kiev, relatează BBC. Trupele ucrainiene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică, a declarat vineri dimineață un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Sky News. Sunt lupte în Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Podilsk, Ochakiv, Mariupol, Harkiv, Senkivka și Chernihiv. Orașul Melitopol, unul dintre orașele mari ale Ucrainei, a fost cucerit de ruși: după o noapte de bombardamente, azi- dimineață tancurile rusești defilau prin centrul orașului. Un consilier guvernamental a declarat că „astăzi va fi cea mai grea zi”, pe fondul asaltului rusesc asupra Kievului.

Știrea inițială: 

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că Rusia a lansat un atac din Transnistria asupra unităților din zona orașului Kropyvnytskyi. „Activitate semnificativă a elicopterelor inamice a fost observată în zonele de deasupra Vilkovo și din Tiraspol” anunță conducerea Armatei Ucrainei potrivit Stiripesurse. Se întâmplă după ce Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată joi de forțele ruse, potrivit CNN. Stânca de 0,17 km² se află la doar 45 de kilometri de țărmurile României și este importantă pentru delimitarea spațiului și a culoarelor maritime din Marea Neagră. Infrastructura insulei a fost distrusă în urma unui atac aerian și a unui bombardament de artilerie în care au murit toți membrii echipajului ucrainean staționat în bază.

Rusia a bombardat încă din prima zi baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației (180 km pe șosea) și obiective din Odessa, oraș de pe coasta Mării Negre aflat la aproximativ aceeași distanță de granița României și la 300 de kilometri de Constanța.

Citește și: Război în Ucraina! Evoluția evenimentelor, pas cu pas

În cursul nopții de joi spre vineri a fost anunțat și bilanțul primei zile a invaziei militare ruse: „Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax. Operațiunile ruse din primele ore ale dimineții confirmă iminența unui asalt de proporții asupra capitalei Kiev. Rusia estimase joi că şi-a atins „cu succes” toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare, 83 de instalații și elemente importante ale infrastructurii militare ucraineene fiind distruse, potrivit AFP. Urmărim deopotrivă presa occidentală și cea rusă pentru a vă ține la curent cu evoluția evenimentelor, prin actualizări permanente de-a lungul zilei.