Select Page

ACTUALIZARE 21:30 Rusia estimează că şi-a atins „cu succes” toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare, 83 de instalații și elemente importante ale infrastructurii militare ucraineene fiind distruse, transmite AFP. Trupele ruse au cucerit până în prezent un aerodrom de lângă capitala Kiev, centrala de la Cernobîl şi zone din sudul Ucrainei, inclusiv o parte a regiunii Herson. Oraşul Ghenicesk, port la Marea Azov, a fost de asemenea cucerit de trupele ruse, care au preluat controlul şi asupra unor obiective strategice, precum o hidrocentrală şi canalul Crimeei de nord, care furnizează apă regiunii Herson.Lovituri de profunzime au atins capitala Kiev, oraşul Kramatorsk (din est), unde se află cartierul general al armatei ucrainene, Harkov, al doilea oraş al ţării, oraşul Odesa de pe ţărmul Mării Negre şi Mariupol, oraşul cel mai apropiat de zona frontului din Donbas.

ACTUALIZARE 19:00 Statele Uniunii Europene nu s-au pus încă de acord dacă să taie sau nu accesul Moscovei la rețeaua globală de plăți interbancare. Surse de top din UE au declarat pentru CNN că între țările membre există diferențe de opinie în privința sancțiunilor ce ar urma să fie aplicate Rusiei. În timp ce state ca Polonia, Estonia, Letonia și Lituania doresc eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT, țări ca Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai strânse cu Rusia, nu doresc acest lucru. Eliminarea Rusiei din SWIFT, rețeaua ce conectează mii de instituții financiare din toată lumea și prin care se efectuează plățile interbancare, ar face aproape imposibilă trimiterea de bani din întreaga lume spre Rusia și invers.

ACTUALIZARE 17:15 Ministerul Rus de Externe califică operațiunea din Ucraina drept o „încercare de a preveni un război global”. Ca urmare a loviturilor, Rusia a neutralizat 74 de obiecte de infrastructură militară terestră, inclusiv „11 aerodromuri ale forțelor aeriene, trei posturi de comandă, o bază pentru forțele navale ale Ucrainei, precum și 18 stații radar ale sistemelor de rachete antiaeriene S-300 și Buk-M1” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, potrivit Ria Novosti. Autorităție ucraineene au numărat 203 atacuri în zece ore de operațiuni ale Rusiei și anunță că se dau lupte pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, la câțiva kilometri nord-vest de Kiev. În satul Lipițkoe din Regiunea Odesa, Rusia ar fi lansat o rachetă spre o bază militară care ar fi ucis 22 de persoane, relatează Digi24.

„În situația in care amenințarea rusă este iminentă, solicit parlamentului Republicii Moldova să examineze și să voteze in ședință de urgentă Unirea cu România. Putem fi protejați doar sub umbrela NATO și UE”, scrie pe pagina sa de facebook politicianul moldovean Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării.

ACTUALIZARE 15:40 Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au pornit spre România, relatează Stiripesurse.ro: la punctul de trecere a frontierei Tereblecea-Siret din nordul țării sute de maşini cu numere de Ucraina aşteaptă la rând să intre în România, coada atingând 3-4 kilometri. Și pe la Sighetul Marmației se intră în număr mare, majoritatea persoanelor fiind etnici români care vin la neamuri. Mai mulți profesori din Ismail, Ucraina, cer să fie primiți în România și să fie cazați la Galați împreună cu familiile lor. Solicitarea a fost făcută prin intermediul Universității Dunărea de Jos din Galați, profesorii fiind colaboratori ai instituției gălățene, transmite Mediafax. Autoritățile române anunțau în urmă cu câteva zile că sunt pregătite să primească 500 000 de refugiați.

Ministerul Apărării Naționale anunță că două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat în jurul orei 15 la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

ACTUALIZARE 14:15 NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi „va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”, iar vineri va avea loc un summit de urgenţă, transmit dpa, Reuters, AFP și Agerpres. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, peste 100 de avioane protejează spațiul aerian și 120 de nave fac același lucru pe mare, în acest moment. „Solicit blocarea de îndată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Rusiei – Sputnik, Russia Today etc – de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene”, scrie pe facebook Dacian Cioloș, fost lider al USR și al grupului Renew Europe din Parlamentul European. Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar, nu mai puţin de 15 miliarde de lei (3 miliarde de euro) s-au evaporat din capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori București în doar 10 minute. Presa centrală începe să relateze despre mii de ucraineeni, majoritatea de origine română, care au trecut deja granița spre România.

ACTUALIZARE 13:15 În ciuda mesajului liniștitor adresat de președintele Iohannis populației, în țară par să se ia în mod tacit măsuri specifice stării de război. La Primăria Municipiului Timișoara, spre exemplu, toate structurile și departamentele municipalității au primit o adresă prin care se solicită întocmirea tabelelor cu angajații de sex masculin pasibili de a fi mobilizați la locul de muncă, deși orașul se află la mare distanță de granița cu Ucraina. Sunt vizați rezerviștii cu grad de ofițer, subofițer, maistru militar până la 63 de ani, rezerviștii gradați și soldați până la 55 de ani și cetățenii încorporabili până la 35 de ani. Tabelul centralizat va trebui trimis până luni, 28 februarie, responsabilului cu evidența militară din cadrul PMT, Iulian Găurean, relatează Renașterea Bănățeană.

ACTUALIZARE 12:45 Președintele Iohannis nu dă de înțeles că în ședința CSAT s-ar fi luat decizii extraordinare. Din declarația de aproximativ zece minute, în care au abundat „condamnările” și elemente clasice ale limbajului de lemn „afectiv”, se remarcă doar asigurările date românilor că sunt în siguranță și apelul la „consolidarea flancului estic”. În „traducere”, Klaus Iohannis invită la un surplus de soldați și tehnică militară NATO pe teritoriul României. Niciun cuvânt despre eventuale discuții și strategii elaborate împreună cu oficialii de la Chișinău.

„Rusia nu se va opri până nu va primi garanţiile pe care le-a solicitat la început”, declară Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, pentru Agerpres. „Este foarte greu de întrezărit în acest moment o soluţie diplomatică în termeni formali, după prăbuşirea acordurilor de la Minsk. Este foarte greu să imaginezi un alt document prin care garanţii de securitate să fie convingătoare pentru Federaţia Rusă, după ce momentul Minsk a fost anulat de ambele părţi, ca să spun aşa”, subliniază Dungaciu.

ACTUALIZARE 11:00 „Un punct de vedere exprimat încă la 16 decembrie anul trecut: Soluția cea mai bună ar fi ca atunci când Rusia va începe atacul asupra Ucrainei, trupele române (la invitația Guvernului sau Președintei M. Sandu) să se pună în mișcare și să ia sub apărare teritoriul fostei Basarabii. Deci, revenirea la frontiera pe Nistru, existenta până la 1940 și schimbată prin forță de ruși. Nu exista nicio garanție ca hoarda lui Putin se va opri la frontiera de Est a RM și nu va avansa până la Prut”, scrie pe pegina sa de socializare diplomatul Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova la București.

ACTUALIZARE 10:30 România s-a alăturat Poloniei, cerând activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi. La ora 11:00 începe ședința CSAȚ convocată de președintele Klaus Iohannis, iar premierul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă, a anunţat şefa statului, Maia Sandu, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, transmite Moldpres.

ACTUALIZARE 09:00 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost suprimate, iar infrastructura bazelor aeriene ucraineene a fost scoasă din funcțiune, anunță Ministerul Rus al Apărării. Serviciile militare de frontieră ale Ucrainei „nu manifestă nicio rezistență”, relatează Ria Novosti. Rușii neagă informația apărută în presa occidentală, potrivit căreia ar fi pierdut un avion în timpul operațiunilor.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat printr-o postare pe facebook: „România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional. Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.” „Să nu uitați să-i dați tag lui Putin” reacționează ironic unul dintre urmăritori, în timp ce Dragoș Galbur face trimitere la asigurările date de Iohanis cetățenilor României, care ar beneficia „de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”: „Sper că se referă și la cetățenii români din Republica Moldova!”

Știrea inițială:

„Circumstanțele impun luarea unor măsuri hotărâte și imediate. Republicile Populare din Donbas s-au adresat Rusiei cu rugămintea de a le acorda ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie și ajutor reciproc cu RPL și RPD ratificate de Adunarea Federală , am decis desfășurarea unei operațiuni militare speciale”, a anunțat Vladmimir Putin joi dimineața, într-o adresă televizată către cetățenii ruși.

„Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev. Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război, notează Digi24. Surse militare susțin că întreaga flotă ucraineană ar fi fost distrusă. Sunt semnalate explozii în Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Donetsk, Lugansk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

Putin spune că Rusia nu planifică ocuparea Ucrainei, ci depune eforturi pentru „demilitarizarea” acesteia, iar Ministerul Apărării susţine că armata rusă atacă doar „infrastructură militară”. „Ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva populației pașnice, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse (…) Acum pretind că dețin și arme nucleare. Nu le vom permite să facă asta.(…) Rusia nu se poate simți în siguranță, nu poate să se dezvolte, să existe în contextul unei amenințări permanente care vine dinspre Ucraina”, a mai spus Vladimir Putin, subliniind că asimilarea Ucrainei de către Alianța Nord-Atlantică este inacceptabilă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate „atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei”, care „pune în pericol nenumărate vieţi de civili”, transmite Reuters. Imediat după declanșarea atacurilor, el a anunțat că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda situația ce constituie „o amenințare serioasă a securității euro-atlantice”. „Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii”, a declarat Stoltenberg.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case, anunțând că va fi impusă starea de război și că a discutat déjà la telefon cu președintele SUA Joe Biden. „Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina”, a spus Zelenski. Urmărim deopotrivă presa occidentală și cea rusă pentru a vă ține la curent cu evoluția evenimentelor, prin actualizări permanente de-a lungul zilei.