Select Page

În timp ce părțile se acuză reciproc de reluarea ostilităților în estul Ucrainei, observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au raportat, sâmbătă, peste 1.500 de încălcări ale încetării focului în 24 de ore, informează The Guardian. În paralel, regiunea Rostov din Rusia a declarat în aceeași zi starea de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din Donbas, informează Agerpres. Tot sâmbătă, armata ucraineană a anunţat că doi soldaţi au fost ucişi şi patru au fost răniţi în urma bombardamentelor, iar Moscova a deschis o anchetă după ce mai multe obuze ucrainene ar fi explodat pe teritoriul său, acuzaţii negate categoric de Kiev.

Separatiștii au anunțat că evacuarea de femei, bătrâni și copii din Donbas spre Rusia poate ajunge până la 700 000 de oameni. În paralel, conducătorii celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei au dat ordin de mobilizare generală. „Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total” asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul german ARD. „Suntem cu toţii de acord că riscul unui atac este foarte mare”, a adăugat Jens Stoltenberg.

La următoarea sa şedinţă plenară, programată pentru 22 februarie, Duma de Stat Rusă va discuta despre agravarea situaţiei din Donbass şi reacţia Occidentului, a anunţat sâmbătă pe canalul său de Telegram preşedintele acesteia, Viaceslav Volodin. În urmă cu o săptămână, Duma i-a înaintat președintelui Vladimir Putin o rezoluție prin care cere recunoașterea independenței republicilor rusofone Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Putin nu a recurs încă la recunoașterea acestora, invocând Acordul de la Minsk, cu subînțeles și pentru autoritățile de la Kiev. Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că numărul trupelor ruse staţionate acum de-a lungul graniţei cu Ucraina, atât în Rusia, cât şi în Belarus, este între 169.000 şi 190.000 de soldaţi.