„Știe cineva cui folosește politica noastră externă, de ce ne-am agitat noi, cei mai agresivi din clasă, deși nu cei mai deștepți, să se lărgească NATO cu Ucraina și Georgia, care nu pot oricum intra, că au probleme cu frontierele, așa cum nu am putut nici noi intra pînă nu am dat declarații că renunțăm de bună voie la teritoriile pierdute prin pactul Ribentropp-Molotov?” întreabă retoric Alina Mungiu-Pippidi într-un articol pentru România Curată. Iar întrebarea este însoțită de o alta: „…dacă Occidentul nu a fost în stare să scape de resturile Armatei a XIV-a din Transnistria, e mult mai în formă să respingă o forță de invazie mai mare de peste zece ori?”
Citește și- Apel de la Chișinău către Joe Biden: fără trupe ruse în Moldova!
„Să ne înțelegem: eu țin cu ucrainienii, au dreptul la țara lor și au devenit o națiune, dar nu au ce aduce ca atu pentru NATO, pe de o parte, și ar putea să trateze mai bine minoritățile, pe de alta. De apărat, o să îi apărăm oricum, dar ca pe o zonă tampon, că dacă nu se agită contra Rusiei nu e nevoie să fie apărați.(…) Rușii ne-au spus clar ce vor, într-un exercițiu de franchețe pe care îl găsesc binevenit. Nu vor să invadeze Ucraina, puteau să o facă atîția ani, dar vor să nu înarmăm Ucraina și să încetăm cu discuțiile despre NATO (că aderarea oricum nu e realistă, doar hîrjoneală). Vor să revină la echilibru în materie de rachete nucleare, vor să recîștige terenul pierdut prin aplicarea doctrinei Brzezinski, au plecat din Europa de Est de bunăvoie, dar nu vor ca regiunea să fie folosită militar contra lor” punctează politologul român, la sfârșitul unei săptămâni care nu a adus detensionarea așteptată în relațiile cu Rusia, în pofida discuțiilor de la Geneva și Viena.
Citește și: Știați că…un război de bate la porți?
„Cu riscul de a-mi trage orice alte înjurături de la trolii cu voie de la stăpînire care domnesc în jungla Internet românească, cred că întoarcerea la o echilibrare în spiritul Helsinki este ce trebuie să facem.(…) Nu avem de ce să provocăm un război pierdut dinainte ca să aibă rente cățeii cu Mercedesuri. Interesul nostru național este să reluăm eforturile generațiilor precedente în a reveni la o Mare Neagră fără rachete nucleare, la oEuropă de Est care se apără de război și apără ce a cîștigat în cel mai înțelept mod posibil: neprovocîndu-l”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.