Select Page

2022 începe „în trombă”, după ce Curtea de Apel Bacău a desființat integral toate hotărârile de Guvern prin care s-a impus și prelungit starea de alertă pe teritoriul României. Cel care a introdus actiunea este juristul Dan Cezar Avarvarei, consilier juridic la Organismul Intermediar Regional pentru POS DRU – Regiunea Nord-Est.

Decizia-bombă a instanței „face ca, retroactiv, întreaga stare de alertă să fie ilegală. Desigur, hotărârile de la curțile de apel (sunt 13, la 5 curți diferite) nu sunt definitive, dar un stat decent, cu un leadership responsabil, ține cont de ceea ce spun judecătorii, chiar și în primă instanță”, reacționează avocatul Gheorghe Piperea. „Chiar fără hotărâri definitive, deja este evident pentru toată lumea că asistăm la un ‘viol în formă continuată’ asupra Constituției și drepturilor omului”, punctează și avocatul timișorean Alexandru Mușătoiu.

În acest context, un mesaj de-a dreptul alarmant vine și din partea Avocatului Poporului: Renate Weber crede că „pandemia actuală înseamnă sfârșitul drepturilor omului, așa cum le-am cunoscut în ultimii 75 de ani.”

„Pentru prima dată, după cel de-al Doilea Război Mondial, drepturile civile și politice ale indivizilor au fost restrânse invocându-se protecția colectivităților de o manieră care afectează însăși esența drepturilor, aneantizându-le. Controlul total pus în practică de guvernele considerate democratice schimbă pentru totdeauna soarta noastră și a drepturilor noastre.(…) Câtă vreme state democratice vor să impună, în ropotele de aplauze ale majorității, obligativitatea unui vaccin ca modalitate de combatere a unei pandemii despre care tot nu se știe mare lucru, cum nu se știe nici despre vaccin, este evident ca drepturile colective vor avea întâietate asupra celor individuale”, explică Renate Weber într-o analiză pentru cristoiublog.ro.

„Nu pot să nu remarc, cu tristețe, felul insidios în care s-a ajuns aici: felul în care OMS și statele lumii și-au propus să lupte cu pandemia, nu cu virusul. Pentru a combate virusul ar fi fost suficient un tratament adecvat. Din păcate, el nu e nici azi disponibil pentru toată lumea. Pentru a combate pandemia au fost utilizate restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, internări forțate, vaccinuri și, din nou, după un an restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, rapeluri peste rapeluri de vaccin. Si nu e sigur că s-a terminat. Au mai fost, în ultimii 75 de ani, și alte epidemii care au avut nevoie de abordări complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodată până acum nu a fost folosită agresivitatea colectivă pentru impunerea lor. Când drepturile colective sunt astfel susținute și impunerea lor se face prin constrângere, directă sau indirectă, cele individuale deja au murit. Mi-as dori să nu am dreptate. Niciodată nu mi-am dorit atât de mult să nu am dreptate”, conchide Renate Weber.