„Poate nu știți că guvernul poate, într-o secundă, să scadă prețul la electricitate în România și n-o face”, scrie analistul economic Petrișor Peiu într-un articol exploziv pentru spotmedia.ro. „Cum așa? Extrem de simplu: avem la Turceni și Rovinari șase grupuri de producție a câte 330 MW, dar guvernul nu vrea să lase să lucreze mai mult de trei. Poate vă întrebați de ce. Cică așa e în planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, să se închidă treptat. Serios? Și nu puteți amâna planul ăla cu un an sau doi? Stă cumva Greta energeta cu biciul la spatele vostru? (…) tot guvernul a făcut să se întâmple asta: a desființat unități de producere de vreo 5000 de MW putere netă și a pus în loc cam o cincime. Cum să nu devină această marfă (electricitatea) insuficientă? Ah, am uitat să vă spun că, pentru a fi sigur că vom avea o criză a electricității, guvernul a interzis prin lege contractele bilaterale pe termen lung, generând aberația supremă: aproape jumătate din electricitatea consumată în țară se cumpără de azi pe mâine, pe așa-numita PZU (piața zilei următoare). Păi, cum să nu crească de trei-patru-cinci ori prețul dacă toată lumea vrea să cumpere azi energie pentru mâine?” explică economistul.
Mecanisme asemănătoare determină și situația prețului la gaz, susține profesorul Petrișor Peiu. „De ce nu ne spun guvernanții că al doilea mare producător de gaze din țară, OMV PETROM, și-a redus în doar trei ani producția de gaze pe primele nouă luni ale anului, de la 3,64 de miliarde de metri cubi la doar 2,82 miliarde de metri cubi? Este același OMV care stă de mulți ani de zile cu fundul peste cea mai mare rezervă de gaze din zona românească a Mării Negre și refuză să o exploateze sau să o cedeze altuia mai capabil. Cică OMV vrea să dicteze de la Viena legea exploatării off shore. Păi, la ce preț are gazul natural pe piață astăzi ce lege mai vrea OMV? Să se prindă de mâini cei 19 milioane de români și să danseze ritualic, invocând spiritul lui Wotan? Sau să le dăm câteva miliarde de euro avans, cu care să plece liniștiți în brațele partenerului drag de la Gazprom?
Poate nu știați, dar guvernul cel timid cu OMV este cel care administrează, în numele contribuabililor români, acțiunile statului la compania OMV Petrom. Oare o fi întrebat vreodată acolo sus, la curtea imperială de la Viena, de ce scade producția de gaz tocmai când prețurile au luat-o razna, parcă pentru a crește și mai mult prețul pe piață?” scrie analistul economic.
„Ceea ce se întâmplă zilele acestea îmi întărește convingerea că guvernanții ne-au abandonat cu desăvârșire. Niciunul dintre ei nu are curaj să ceară către OMV și Romgaz creșterea producției de gaze, niciunul nu are curaj să repornească grupurile pe cărbune oprite la centralele din Oltenia, niciunul nu are curaj să dea drumul contractelor bilaterale pe termen lung, niciunul nu are curaj să redeschidă șantierele centralelor de la Iernut sau de pe Jiu. Toți politicienii noștri încearcă să cumpere timp și mai ales să simuleze munca. Căci simulacru se numește atunci când te faci că plafonezi și compensezi prețurile la energie pentru câteva luni. Ce va rezolva asta? Va produce, de la 1 aprilie, România mai mult gaz sau mai multă electricitate? Nu, sigur că nu. Dar vor falimenta, în schimb, multe fabrici și multe familii se vor îngropa în datorii. Pentru că singurul lucru care contează în lumea politicienilor este propria lor bunăstare și liniște”, conchide profesorul Petrișor Peiu.