Situație tot mai tensionată în cea mai mare instituție de presă din România, pe fondul încercării venite din sfera politicului de a menține interimatului la conducerea TVR. Producătorul Răzan Butaru atrage atenția, în calitate de avertizor public, asupra „unui fapt ce ar putea deveni exploziv, începând cu 11 noiembrie 2021, dar și asupra unei conduceri interimare dezastruoase, asigurată de Ramona Săseanu, un reporter fără nici o zi de experiență managerială, de nici un fel“.
Nemulțumirile se extind, mai mulți salariați intrând de joi chiar în greva foamei. „Întrucât viața angajaților Televiziunii Române este zilnic pusă în pericol din cauza incompetenței actualei echipe manageriale, mai mulți membri ai MediaSind TVR, în frunte cu președintele filialei din Societatea Română de Televiziune, Sorin Torică, au decis să intre, începând de astăzi, 28 octombrie 2021, în greva foamei. Aceștia cer public președintelui PNL, Florin Câțu și deputatului Gigel Știrbu să-și retragă de urgență protejata din fruntea TVR“, se precizează într-un comunicat Media Sind.
Redăm integral avertizarea semnată de producătorul Răzvan Butaru:
„Scrisoare deschisă,
Către domnii,
Florin Vasile Câțu – președinte PNL
Marcel Ciolacu – președinte PSD
Dacian Cioloș – președinte USR
Kelemen Hunor – președinte UDMR
George Simion – președinte AUR
În timp ce unii colegi din televiziunea română au intrat în greva foamei, situație fără precedent în cea mai mare instituție de presă din România, sunt din nou obligat, în calitate de avertizor public, să mă adresez, de această dată actualei clase politice, pentru a încerca să atrag atenția asupra unui fapt ce ar putea deveni exploziv, începând cu 11 noiembrie 2021, dar și asupra unei conduceri interimare dezastruoase, asigurată de Ramona Săseanu, un reporter fără nici o zi de experiență managerială, de nici un fel.
TVR, cea mai mare instituție de media din România, se află în situația ca de mâine, 29 octombrie 2021, să rămână fără conducere interimară. În acest moment, actualul director interimar, Ramona Săseanu, se află sub incidența OUG 106/29 septembrie 2021, dată de premierul Florin Câțu, care prevede următoarele:
„În cazul în care conducerea Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este desemnată până la împlinirea termenelor legale, mandatul directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune se prelungește de drept până la numirea consiliului de administrație, dar nu mai mult de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”
Azi, 28 octombrie 2021, este ultima zi de mandat al directorului general interimar al SRTV, Ramona Săseanu, în baza OUG 106/29.09.2021, adică ultimul act care asigură interimatul în interiorul Televiziunii Publice.
Ieri, la Senat, a fost adoptată legea de aprobare a OUG 89/19 august 2021 cu un amendament, în încercarea de a rezolva situația. Doar că actualul interimat la TVR nu mai funcționează sub OUG 89/19.08.2021 încă din data de 29 septembrie 2021!
În ce context a fost elaborată OUG89/19 august 2021 și ce prevedea respectiva ordonanță?
După cum bine știm, numirea unui interimat la TVR a avut probleme de la început.
La 12 mai 2021, Ramona Săseanu era numită director general interimar, în urma votului din Parlamentul României, numire respinsă, o lună mai târziu, de Curtea Constituțională, prin decizia 428/17 iunie 2021. Curtea Constituțională a constatat, la acea vreme, următorele:
„Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”
Pe 24 iunie 2021, Ramona Săseanu este renumită director general interimar al TVR, pentru o perioadă de 60 de zile, în Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, conform cu art. 46, alin. 8 din Legea 41/1994: „în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii, pe o perioadă de 60 de zile.”
În 19 august 2021, guvernul emite OUG 89, pentru a prelungi mandatul de director interimar al TVR, care expira în timpul vacanței parlamentare. OUG89/19.08.2021 avea următoarele prevederi:
„La articolul 46 din Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins
(10) În cazul în care desemnarea conducerii Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condițiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanței parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungește de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea consiliului de administrație, dar fără a depăși cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului.”
Cum în septembrie 2021 expira și acest mandat al directorului general interimar al TVR, Ramona Săseanu, fără ca noul Consiliu de Administrație să fi fost numit, guvernul a emis OUG 106/29.09.2021, al cărui text l-am prezentat mai sus și care stipula clar, că „în cazul în care conducerea Societății Române de Televiziune nu este desemnată până la împlinirea termenelor legale, mandatul directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune se prelungește de drept până la numirea consiliului de administrație, dar nu mai mult de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.” Sintagma „termene legale” acoperă practic toate situațiile posibile prevăzute în Legea 41/1994 și nu se referă special, doar la una dintre prevederile interimatului.
Ieri, în Senatul României, s-a votat legea de adoptare a Ordonaței 89/19.08.2021, cu textul modificat, în încercarea de a transforma un interimat într-o provizorie desemnare a unui director general interimar, dar pe termen nelimitat. Dar acest lucru s-a făcut cu încălcarea legii 41/1994 (articolul 21 aliniatul(4):
„(4) Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni”) și a practicilor constituționale (guvernul, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, nu poate în mod făţiş să se opună unei legi deja adoptate de Parlament. O atare limitare a legiuitorului delegat rezultă chiar din însăşi raţiunea existenţei delegării legislative. Astfel, atribuţiile legislative delegate în favoarea Guvernului nu se pot constitui în piedici pentru punerea în aplicare a unui act de reglementare primară adoptat chiar de către puterea legiuitoare în exercitarea competenţei sale originare)
Iată cum a fost adoptat textul OUG 89/2021:
„Articol unic. – La articolul 46 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:
„(10) În cazul în care desemnarea conducerii Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condițiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanței parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungește de drept până la numirea Consiliului de administrație în condițiile legii.”
Numai că directorul general interimar al TVR nu se află nici în situația prevăzută de aliniatul (8), situație care a expirat în luna august 2021 (reamintesc că ne găsim în 27 octombrie și nu există vacanță parlamentară) și că interimatul la TVR este asigurat de către OUG 106/29.09.2021.
În plus, nu se poate face abstracție de Articolul 21 aliniatul(4) din Legea 41/1994 care prevede clar, următoarele:
„(4) Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni.”
Interimatul în TVR, oricare ar fi el, expiră în 11 noiembrie 2021 (6 luni) și nu mai poate fi prelungit în condițiile Legii 41/1994. În schimb, mandatul actualului director general interimar al TVR, Ramona Săseanu, expiră azi, pentru că ultima prelungire s-a făcut în baza OUG 106/29.09.2021, care prevedea maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Dacă totuși, actualul director general interimar forțează mandatul pe care-l are și continuă să își exercite atribuții de director general al celei mai mari instituții de presă din România, în baza unei prevederi legale care nu îi asigură continuitate, consider că situația devine extrem de periculoasă pentru TVR. Iar cineva, la un moment dat va trebui să răspundă în condițiile legii, conform faptelor.
În încheiere, solicit partidelor parlamentare să demareze procedurile de numire a unui nou Consiliu de Administrație al TVR, în condițiile în care interimatul actual a generat probleme și scandaluri timp de aproape 6 luni de zile. TVR este o instituție prea importantă pentru a rămâne o jucărie în mâinile unei persoane incompetente managerial și profesional.
28 octombrie 2021, Răzvan Butaru, Producător – Dosar România“