„Ceea ce s-a petrecut azi în Birourile Permanente ale Parlamentului, decizia stupefiantă de a amîna dezbaterea moțiunii de cenzură pînă se pronunță CCR pe problema semnăturilor, poate fi considerat, prin analogie cu codul penal, nu ucidere din culpă, ci de-a dreptul asasinat la comandă. Adică ceva infinit mai grav, pentru că parlamentarii au luat o decizie despre care știau exact că e ilegală”, susține jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob. Întrucât decizia CCR poate veni și peste câteva luni, s-a brevetat „șmecheria prin care orice guvern poate fenta demiterea, la bunul plac”, punctează jurnalistul în articolul său pentru Inpolitics.
„Procrastinarea (amânarea n.n.) procedurii este incompatibilă cu natura acestui instrument de control parlamentar(…) Odată depusă, procedura parlamentară nu poate fi fragmentată, acesta fiind sensul art.113 alin.(3) care se referă la dezbaterea moțiunii imediat „după 3 zile de la prezentare” se arăta în decizia 609/2020 a CCR. Mai mult, jurisprudența Curții spune că nicio procedură nu se întrerupe pînă la decizia CCR, cu excepția unor procese aflate pe rol în justiție, însă și aceasta numai la decizia instanțelor.
„Înseamnă că întreruperea procedurii de dezbatere a moțiunii de către Birourile permanente nu e o eroare umană de înțeles, ci o faptă cu maximă premeditare. (La fel cum premeditată a fost și declararea stării de alertă, anul trecut, prin procedura ilegală și neconstituțională a adoptării unei Hotărîri de guvern prin vot al Parlamentului). Nu ucidere din culpă, ci asasinat la comandă, al normelor democrației și ale statului de drept”, conchide jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.