Select Page

„De mult timp, participația la Petrom e una dintre cash-cows (vacile de muls bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajați, a livrat 302 milioane de EURO din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde de EURO“, scrie jurnalista austriacă Andrea Hodoschek pentru cotidianul vienez KURIER, într-un articol ce dezvăluie o ipoteză-șoc: vânzarea Petrom de către OMV, poate chiar către ungurii de la MOL sau rușii de la Gazprom.

Afacerea austriecilor în România s-ar putea încheia în viitorul previzibil. „După cum se aude din companie, încă șeful OMV – Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziționeze strategic și Seele a inițiat transformarea dintr-o companie tradițională de petrol și gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice și mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiție old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potrivește în portofoliu…“, se arată în analiza jurnalistei austriece, preluată și de b1tv.ro.

Citește și: Suspiciuni de gravă corupție la vârful OMV

Informațiile au ajuns déjà la clasa politică din România, unde „există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe ușa din spate la resursele țării, „aurul negru”, se arată în articol. În aceste condiții „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acțiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate și duce această tranzacție. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puțin un miliard de euro pentru acțiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiți în următorii patru ani”. Mai mult: „O revenire a Petrom la sânul statului ar fi și contrară Acordului Verde, denumit Green Deal al UE”, mai scrie KURIER.

 

Jurnalista austriacă nu se sfiește să-l citeze pe George Simion, deputat și lider al partidului AUR, care cere ca statul român să preia acțiunile OMV: vânzarea Petrom către Gazprom, de exemplu, ar fi o „greșeală geopolitică majoră. Suntem în NATO și UE și nu dorim să devenim parte a imperiului rus. (…) Petrom este o companie strategică pentru România. Ar trebui ca noi să extragem rezervele noastre de petrol și gaze”, susține acesta pentru KURIER, adăugând că Petrom-ul poate rămâne profitabil după re-naționalizare „fiind o chestiune de management și nu de proprietate.” Și austriecii îl citează în continuare: „Suntem o țară săracă. Mașinile noastre nu pot merge fără benzină în următorii 40 de ani. Am pierdut deja multe locuri de muncă în industria cărbunelui“. Simion înțelege aspectele de mediu, „dar a ne cere să cumpărăm doar mașini electrice este un nonsens. UE ar trebui să amâne unele puncte ale Green Deal. (…) Să și începem să ne protejăm pădurile. Aici unele companii austriece nu au o imagine bună în România ”, punctează Simion. Iar jurnalista îi ridică mingea la fileu, notând: la fel ca alți critici este și Simion convins „că Petrom a fost vândut cu siguranță la vremea respectivă prea ieftin către OMV”. Un dialog ce conturează cea mai interesantă nuanță a analizei: influentul KURIER sugerează cot la cot cu George Simion că o înțelegere între cele două țări s-ar număra printre cele mai bune soluții în ecuația existentă.

Citește și- Hunedoara: „meandre ale concretului” în mineritul românesc

O fi venit momentul să ne luăm „aurul negru” înapoi? Cel puțin așa crede George Simion, o cere explicit și găsește un larg ecou în presa vieneză de mare calibru. Deocamdată au loc ședințele de management, ale căror rezultate le vom afla în octombrie, când Alfred Stern, noul CEO al OMV, vrea să prezinte strategia grupului pentru următoarea perioadă.