Select Page

Șapte capitole, 136 de pagini, 24 de fotografii cu președintele Klaus Iohannis: după șapte ani, raportul final România Educată a fost scos la lumină. Fără un autor menționat în clar, dar cu mulțumiri adresate unor mari companii ca OMV sau Continental Automotive, proiectul de suflet al președintelui a fost lăudat de acesta pentru că „se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă”. Programul e unul cu bătaie lungă: țintește anul 2030.

În afara celor 24 de fotografii cu Klaus Iohannis, raportul final “România educată” mai are o singură fotografie: un colaj denumit „Întâlniri ale grupurilor de lucru”, la pagina 8. Remarcabil este faptul că documentul nu conține grafice, diagrame, infografice și are un singur tabel la final, dar care nu are decât rol explicativ de glosar. Sunt afișate trei scheme, la paginile 28 (structura propusă a sistemului de învățământ), 67 (ierarhia instituțiilor din sistem) și 73 (bugetarea școlilor), observă edupedu.ro.

Citește și: România ca „școală de chelneri”

Una dintre țintele acestui program este „creșterea finanțării educației pentru atingerea unui procent minim din cheltuiala publică, corelat cu media alocărilor pentru educație în statele membre ale UE (n. red. – 4,7%)”. Publicarea raportului nu este însoțită, însă, de vreo schimbare în privința fondurilor alocate educației: anul acesta, surplusurile nu vor fi îndreptate la rectificarea bugetară spre învățământ.  Raportul a fost publicat de Administrația Prezidențială și poate fi citit integral AICI.