„Școlile, fie că sunt școli primare, licee sau chiar universități, nu educă ci mai degrabă antrenează (dresează) elevii sau studenții. Aceasta este o tragedie, pentru că dacă eșuezi în procesul de educație și te concentrezi mai degrabă pe anumite discipline punctuale, efectele pentru economie, pentru societate și pentru democrație sunt dezastruoase”, a semnalat profesorul și economistul John Charalambakis, la conferința „Do we raise a generation without perspective?”, organizată sub auspiciile „Free Market Road Show 2021″, relatează economica.net.
Charalambakis este economist șef al Blacksummit Financial Group Inc, din Statele Unite ale Americii și predă economie și finanțe de 20 de ani. În prezent este profesor la Patterson School of Diplomacy & International Commerce, la Universitatea din Kentucky. În opinia sa, sistemul de învățământ a ajuns să promoveze mai degrabă forme de activism, decât educație adevărată, în acest fel guvernele reușind să își „programeze” cetățenii, să îi învețe să execute comenzi specifice, asemenea unor roboți.
Citește și: România ca „școală de chelneri”
„Din păcate, astăzi activismul se deghizează în sistem de educație. Deci, în loc să educăm o persoană, mai degrabă o distrugem, pregătind, defapt, un robot să îndeplinească anumite sarcini punctuale, specifice. O adevărată educație civică integrează o multitudine de discipline. De la științe politice la religie, de la literatură la economie. Totul trebuie predat în așa fel încât studentul să poată integra noțiunile din aceste discipline și să devină astfel un om cu gândirea liberă (engl. freethinker), capabil să ia decizii. (…) Deci, din școala primară și până în facultate trebuie să pregătim elevii ca niște oameni cu gândire proprie, care să își dea seama ce este bine, ce este obiectiv, ce este adevărat”, mai arată profesorul american, atrăgând atenția că, în actualul context, este pusă în pericol chiar democrația.