Select Page

„Uitați de Uniunea Europeană, viitorul este Asia! UK încheie un acord comercial istoric de 9 trilioane de lire sterline”, titrează jurnaliștii britanici de la Express. Semnalul vine după încheierea acordului cu Australia, ce reprezintă un pas important pentru semnarea unor înțelegeri cu alte 11 state membre al parteneriatului Trans-Pacific, printre care Canada, Japonia și Noua Zeelandă.

Aceasta este doar o primă fază a schimbării de orientare internațională a Marii Britanii, de la una eurocentrică la deschiderea către Commonwealth și ceea ce se poate numi „restul lumii”.

„Acordul din Australia ne deschide calea pentru a ne alătura parteneriatului Trans-Pacific, care îi va ajuta pe fermierii și întreprinderile noastre să intre pe unele dintre cele mai mari și mai rapide piețe din lume. Asia-Pacific este locul unde se află cele mai valoroase oportunități pentru Marea Britanie globală”, susține Liz Truss, ministrul însărcinat cu sfera comerțului internațional. Potrivit lui Truss, pentru Marea Britanie există un potențial de creștere cu 65% a schimburilor comerciale cu țările CPTPP în următorul deceniu. Mai mult: spre deosebire de condițiile impuse în Uniunea Europeană, în această formulă britanicii nu vor fi nevoiți să cedeze din suveranitate și, implicit, nici din „controlul asupra propriilor legi, granițe și bani”.

Acordul parafat la mijlocul săptămânii trecute între Marea Britanie și Australia a fost catalogat de responsabilii pentru agricultură de la Dublin drept un „scenariu de coșmar” pentru fermierii irlandezi, care vor pierde piața vecinilor într-un moment în care oricum înfruntă cu greu agenda politicilor Uniunii Europene pe agricultură. Potrivit analiștilor citați de publicația britanică, situația ar putea face din curentul IrExit deja existent unul și mai puternic.