„Cine s-ar fi gândit, în urmă cu câţiva ani, că averea noastră reprezentată de gazul din Marea Neagră ar putea fi pusă sub interdicţia utilizării sale? Green Deal exact asta urmăreşte să facă. Nu lipseşte decât o picătură în paharul amar al situaţiei spre a ne face conştienţi de tragedie”, scrie Ioan Buduca într-un articol pentru Cotidianul.
Green Deal, definit oficial ca „foaia de parcurs a UE pentru a ajunge la o economie durabilă”, este un un set de inițiative și politici prin care Comisia Europeană construiește traseul dezvoltării economice a Uniunii până în 2050. Aparent, vizată este reducerea poluării pe continent. Pactul Ecologic European a fost prezentat pe 11 decembrie 2019 și are la dispoziție 1.000 de miliarde de euro pentru punerea în aplicare. În România, țară aflată departe de topul marilor poluatori continentali, „se tace și se face”: ecourile planului apar vag pe agenda publică și sunt legate de interzicerea folosirii cărbunelui, încă vital în sistemul nostru energetic, sub pretextul ineficienței acestuia și al reducerii emisiilor de carbon.
„Picătura ar umple paharul dacă cineva cu maximă credibilitate ar prezenta calculul dezvoltării României pe baza utilizării gazelor noastre din Marea Neagră. Paharul ar da peste margini dacă am afla că averea noastră din Marea Neagră este de zece ori mai mare decât ni se spune acum, iar dezvoltarea pe care o putem spera ne-ar aduce în rândul ţărilor din linia întâi.
Urmează, curând, să vină în jocul nostru politic o generaţie mai conştientă de valoarea oportunităţii pe care am putea-o pierde sub reglementările Green Deal.
Ce opţiuni vor sta în faţa acestei generaţii? Dacă rezervele reale de gaz românesc din Marea Neagră ar putea asigura un ciclu lung de dezvoltare (circa 50 de ani), atunci se va pune problema Romexit în termeni de costuri-beneficii care ar putea arăta că avantajele ieşirii noastre din UE ar fi mai mari decât pierderile. Nicio altă opţiune politică a României pe termen mediu şi lung nu poate fi mai important. Deocamdată se fac demersuri în sens invers: să nu devenim conştienţi de valoarea oportunităţilor ce ni s-ar deschide prin exploatarea şi utilizarea gazelor noastre din Marea Neagră”, comentează publicistul.
O altă țară care a descoperit importante zăcăminte de gaze în Marea Neagră, Turcia, desfășoară cu rapiditate etapele procesului care va duce la exploatarea acestora. Vecinii de la sudul Mării Negre au cumpărat trei nave de foraj și au ca obiectiv pomparea gazului în propria economie începând din 2023. Uriașul depozit Sakarya, descoperit anul trecut, se află la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia cu frontierele maritime ale Bulgariei şi României, în apropierea blocului românesc Neptun.
„Are a fi extrem de important ce fel de conştiinţe (patriotice au ba) vor fi selectate în alegerile politice din România anilor ce stau să vină. Acum, ele se desfăşoară în lipsa unei conştientizări cu privire la oportunităţile ce ne stau în faţă. (…) Chestiunea esenţială priveşte şansa noastră de a formata credibilitatea unor personalităţi de mâine care să nu poată fi distrusă de bombardamentele deja bine-cunoscute în războiul psihomediatic. Astfel încât, dacă aceste personalităţi vor spune că merită să ieşim din UE de dragul unei anume dezvoltări independente, în sensul că beneficiile ar fi mai mari decât costurile, atunci să le putem urma fără conflictualitate socială.
Citește și: A ieșit, în sfârșit, la răsfoit
Credeţi în şansa aceasta? Credeţi că astfel de personalităţi vor mai fi formatabile în era deconstructivismului psihomediatic în care am intrat? (…) Revenind în prezent, avem a constata că Green Deal este folosit şi în cheie politică de control asupra concurenţei economice. Altminteri nu putem explica de ce României i s-au respins proiectele de irigaţii. Deşi unele voci spun că noi înşine am renunţat la ele ca să putem mulţumi, din miliardele acelea, clientela actualei guvernări”, punctează Ioan Buduca.