Select Page

Profitul net de 690 de milioane de euro declarat anul trecut de compania românească Dedeman este un foarte bun indicator al profiturilor reale pe care le au multinaționalele de retail din România, care de multe ori și le „diminuează“ prin preţurile de transfer, titrează Ziarul Financiar. Dacă Dedeman declară anual o marjă de profit net de 16%, companii precum Leroy Merlin declară 9%, Kaufland 7%, Lidl 5% iar alții se declară chiar pe pierdere.

Citește și: Stăpânii alimentelor…

Metoda prin care se evită lăsarea unor sume „prea mari” în economia românească prin impozitarea profitului funcționează de mult și este folosită pe scară largă. Din rândul celor mai mari 100 de companii din România în 2019 şi în funcţie de nivelul marjei de profit, Dedeman se poziţionează pe locul 6, după companiile de stat Hidroelectrica (33% marja profit net), Nuclearelectrica (22%), Romgaz (21%), Transgaz (19%)  şi cea controlată de austrieci, dar la care statul român mai are participații: OMV Petrom (18%). Dacă top 100 retaileri din România ar declara profit la nivelul marjei Dedeman de 16%, încasările din impozitul pe profit de la retaileri ar fi de patru ori mai mari, punctează ZF.

Citește și: Coșmarul din Grânar

Analiza ilustrează, alături de recentele afirmații ale secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Aurel Simion, o cumplită radiografie a exploatării economiei românești de către „marii jucători” din piață. Potrivit secretarului de stat, 70% din produsele alimentare consumate în România sunt din import, iar balanţa comercială pe alimente este negativă cu toate ţările Uniunii Europene. „Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană.(…) Va trebui să fim atenți la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în așa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze”, a declarat Aurel Simion pentru Digi24.