Select Page

Guvernanții au pus la punct un plan pentru desființarea CFR Marfă și transferarea către operatorii privați a transportului de marfă pe calea ferată, relatează Club Feroviar. Planul este unul secret și a fost asumat în fața Comisiei Europene, guvernul folosind drept paravan decizia de recuperare a ajutorului de stat acordat în 2013. Stratagema a  ieșit la iveală după ce jurnaliștii de la 7Iași au intrat în posesia unei scrisori trimise de Comisia Europeană către Reprezentanța permanentă a României la Uniunea Europeană.

Concret, în cadrul restructurării din concordatul preventiv, actuala conducere a CFR Marfă va da afară 1.400 de angajați din cei aproape 5000 pe care îi mai are. Apoi, va fi transferată către Rofersped SA (societate la care CFR Marfă deține 98% din acțiuni) o parte din patrimoniu, sub formă de majorare de capital. Rofersped nu va putea prelua mai mult de 41% din volumul transportat de CFR Marfă, restul contractelor fiind cedate deliberat către competitorii privați. Odată finalizate toate etapele planificate, CFR Marfă va fi lichidată și statul va rămâne cu datoriile sale de sute de milioane de euro, plus câteva mii de șomeri în toată țara. Rofersped ar urma să fie pusă pe tavă unuia dintre cei trei mari competitori: DB Schenker, GFR sau Unicom Tranzit, scriu jurnaliștii ieșeni.

Citește și: „Nu se vrea decât distrugerea CFR Călători”

În februarie 2020, Comisia Europeană a emis o decizie împotriva CFR Marfă,  acuzând că facilitățile acordate de Guvernul României în 2013 fac parte din categoria ajutorului de stat, considerat ilegal. Comisia a obligat statul român să recupereze „ajutorul” cu tot cu dobânzi și penalități. Compania de stat CFR Marfă efectuează transport pentru toate tipurile de marfă, local și internațional, cu vagoane izolate sau garnituri complete și deține un patrimoniu care a fost estimat la 1,1 miliarde euro.