„Pentru noi, Basarabia nu este un capriciu electoral. Eu sunt pe pe jumătate basarabean prin tată și bunic… Unirea are deja loc. O treime dintre basarabeni au deja cetățenie română. Avem atâta unire câți cetățeni basarabeni au obținut cetățenie română. Unirea se face, dar nu se face încă politic, sus.(…) AUR, dacă va intra în alianță cu toate partidele unioniste, va ajunge a treia, poate chiar a doua forță politică”, a declarat la Realitatea Plus liderul senatorilor AUR, Sorin Lavric, despre confruntarea electorală care se pregătește peste Prut.
Declarațiile făcute de Lavric la emisiunea Culisele statului paralel de joi vin după ce semnalul de coagulare a forțelor unioniste, dat de AUR Moldova, a început să strângă reacții în serie: Uniunea Salvați Basarabia a răspuns în doar câteva zeci de ore chemării. „Noi, la USB, ne-am frământat în interiorul partidului și cu cei de la Mișcarea Politică Unirea care ar fi soluția cea mai sigură. În aceste condiții, având în vedere invitația colegilor de la AUR, care este un partid care cuprinde și RM, am dat curs acestei invitații și am considerat că trebuie să participăm împreună în aceste alegeri”, a declarat liderul USB, Valeriu Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă. Cu doar două zile înainte, și Partidul Popular Românesc anunțase aderarea la proiectul AUR și participarea la alegerile parlamentare anticipate.
Citește și- Neuitabila Unire: de la „Podul de Flori” la un realizabil vis de AUR
Semnalul este întărit și de analiști la Chișinău. „Este nevoie de un proiect electoral consolidat unionist, unicul în măsură să mobilizeze exemplar segmentul electoral românesc și să garanteze o fracțiune unionistă consistentă în viitorul Parlament”, a declarat săptămâna aceasta analistul politic Anatol Țăranu, preluat de Infoprut. Și Alecu Reniță, deputat în primul Parlament de la Chișinău, a lansat un îndemn la unitate pentru toți unioniștii din Republica Moldova, în contextul pregătirii alegerilor anticipate.
Între timp, în țară, încă un sondaj confirmă că Alianța pentru Unirea Românilor a luat fața USRPLUS și a urcat pe locul trei în preferințele românilor. Sociologul Vladimir Ionaș, reprezentant al Grupului Avangarde, susține că ascensiunea AUR în sondaje vine pe fondul încrederii tot mai scăzute pe care românii o au în partidele politice vechi. Creșterea fusese remarcată recent de Remus Ștefureac de la INSCOP, potrivit căruia 15,3% din preferințele electoratului se îndreptau deja către AUR acum câteva săptămâni, cu tendință ascendentă, în timp ce USRPLUS se situa la o intenție de vot de 14,2%.