Select Page

Unde dai și unde crapă: încercând să explice necesitatea „unui text flexibil” în baza căruia să fie aprobat noul Certificat UE Covid-19, comisarul european Didier Reynders a admis în plenul Parlamentului European că există încă incertitudini științifice cu privire la virus, printre acestea numărându-se și efectele vaccinării.

„Nu dispunem încă de dovezi științifice complete despre efectele vaccinării sau recuperării în urma infectării cu coronavirus. Însă nu putem aștepta răspunsurile la toate aceste întrebări pentru a acționa. Trebuie să luăm măsuri, prin adoptarea unui text suficient de flexibil astfel încât să se ia în considerare evoluția acestor aspecte odată ce vor fi disponibile mai multe informații științifice”, a declarat Reynders, citat de EVZ.

Certificatul UE Covid-19 va atesta faptul că o persoană s-a vaccinat anti-Covid, s-a testat și nu este infectată cu virusul în cauză sau că a fost infectată și s-a vindecat. Scopul acestuia este de a „facilita libertatea de circulație”, susține Comisia Europeană. Practic, circulația cetățenilor în țările Uniunii Europene va fi imposibilă fără certificat din vara acestui an, în urma votului de săptămâna trecută.

Doar trei dintre cei 33 de europarlamentari români s-au exprimat împotrivă: Cristian Terheș, Maria Grapini și Tudor Ciuhodaru. De remarcat este mesajul europarlamentarului PNȚCD Terheș, cu privire la voturile europarlamentarilor: „A condiționa exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale de primirea, printre altele, a unui astfel de produs medical nesigur este un abuz al statului asupra persoanei fără precedent în Europa după cel de-al doilea război mondial”. În țară, parlamentarii AUR au anunțat că lucrează la un proiect legislativ care să pedepsească orice discriminare pe motive medicale, pe fondul tendințelor de condiționare a unor libertăți de actul vaccinării.