„Primăria Timișoara folosește în zonele verzi #bromadiolona, un rodenticid extrem de periculos care afectează atât fauna sălbatică (păsări şi mamifere) şi animalele de companie, cât şi sănătatea umană!” acuză Alianța pentru Unirea Românilor Timiș, care se plânge că de o săptămână nu a înregistrat niciun răspuns la sesizările și avertismentele adresate Primăriei pe această temă.
„Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (EPA) a inclus bromadiolona pe lista substanțelor #interzise. În țara noastră, utilizarea acestei substanțe este doar restricționată și se utilizează în spațiile închise. Conform instrucţiunilor unui produs comercializat în România, care conţine bromadiolonă, acesta va fi păstrat ferit de razele solare, în locuri inaccesibile animalelor de companie sau altor animale care nu sunt specii ţintă, pentru a minimiza riscul de atingere sau ingerare şi va fi folosit doar în interiorul clădirilor.
În total contrast cu indicațiile, în Timişoara acest compus #toxic este împrăştiat în locuri publice în cantităţi mari şi lăsat la voia întâmplării. Un număr mare de păsări, căzute victime ale acestei otrăvuri, e vizibil prin parcuri în imediata vecinătate. Bromadiolona poate să producă, pe lângă alte simptome, şi afectarea sistemului nervos central la oameni”, își explică AUR Timiș luarea de poziție.
Bromadiolona este o substanță inodoră, destinată exterminării șoarecilor și șobolanilor, care împiedică organismul mamiferelor să producă vitamina K, necesară pentru „legarea” sângelui. Otrăvirea se face prin inghițire sau atingere. Spre deosebire de alte otrăvuri, această substanță își face efectul după o singură zi, generând hemoragie generală. În cazul intoxicării accidentale la oameni, principalele simptome sunt sângerările nazale sau gingivale și vânătăile, cea mai expusă categorie fiind copiii.