Select Page

Transilvania se vinde pe șest, bucată cu bucată, prin intermediul unui uriaș fals istoric, este trista realitate prezentată opiniei publice de Octavian Hoandră prin intermediul unei anchete-serial publicată de Evenimentul Zilei. Grădinițe, școli, licee, clădiri de universități, muzee, spitale, biblioteci, librării, sedii de bănci și locuinţe au ieșit și ies pe bandă rulantă din proprietatea statului român. Iar intenția actualei puteri de a „liberaliza” din nou vânzarea de pământ vine „la fix” pentru un program prin care statul ungar pregătește achiziționarea masivă de terenuri agricole în Transilvania. În viziunea unor istorici, asistăm, pur și simplu, la anularea Unirii de la 1918

„Informația a fost oferită de dl. Szabo Jozsef, atașatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la București, pentru postul de radio Erdely FM. Proiectul Ungariei prevede ca dacă cineva dorește să-și vândă terenul, atunci poate încheia un contract cu statul maghiar in temeiul căruia va primi o rentă viageră, iar terenul ramâne statului Maghiar”, scrie Octavian Hoandră în prima parte a anchetei, pe care o puteți citi integral AICI.

Reputatul medievist Vasile Lechinţan este referent la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca și unul dintre cei mai valoroşi cunoscători ai paleografiei latine şi maghiare. Potrivit lui Lechinţan, „prin aceste aşa-zise retrocedări, se revine, practic, la vechile Constituţii medievale (colecţii de legi ale Dietei Transilvaniei), prin care românii sunt scoşi din centrele oraşelor, întocmai ca pe vremea iobăgiei. Vechile clădiri publice ale Transilvaniei istorice, la ridicarea, susţinerea şi dezvoltarea cărora au contribuit decisiv şi românii transilvăneni, sunt purificate acum de români, ele fiind date unor instituţii de cult maghiare, deşi acestea nu le-au deţinut niciodată în proprietate”, spune Lechinţan în cea de-a doua parte a anchetei, pe care o puteți citi integral AICI.

Citește și: Budapesta țese de zor la planuri anti-Trianon

Mai mult: pas cu pas, UDMR a creat, cu ajutorul unei clase politice românești decuplate de la interesul național, cadrul legal pentru înlăturarea limbii române și oficializarea limbii maghiare în zonele pe care le controlează politic și economic. De la posibilitatea adresării în limba maghiară la ghișeele de relații cu publicul, s-a ajuns încet și sigur la desfășurarea ședințelor de consilii locale sau județene doar în limba maghiară (și traducerea acestora în limba oficială de stat pentru consilierii români), la formulare tipizate și corespondeță oficială între instituții publice doar în limba maghiară sau la inscripții exclusiv în limba maghiară, notează Octavian Hoandră în a treia parte a anchetei, pe care o puteți citi integral AICI.

Citește și: „Războiul cu Trianonul” și victoriile sale de etapă