Select Page

„Se pregătește un tun de proporții. Peste 10 miliarde de euro… După ce că vor vânzarea companiilor românești la prețuri de nimic, acum frăția PNL – USR – UDMR s-a gândit să pună pe tavă străinilor terenurile agricole ale României dând liber la vânzarea necondiționată a acestora”, detonează economistul Adrian Câciu proiectul de lege plasat în Parlament pentru schimbarea condițiilor de tranzacționare a pământului.

„Nu mai puțin de 61 de deputați și senatori în frunte cu ministrul agriculturii Adrian Oros propun ca terenurile agricole sa poată fi cumparate de către străini, chiar dacă nu sunt rezidenți în România si chiar dacă sunt doar samsari de terenuri, neavând nici o experiență in agricultură sau intenție de a exploata terenurile agricole.(…) Proiectul de lege depus la Senat abrogă condițiile privind domiciliul si rezidenta de minim 5 ani pe teritoriul national, dar și interdictiile de înstrainare care erau de minim 8 ani de la data cumpărarii terenurilor. Practic transformă piața funciară românească într-o piață a samsarilor imobiliari care nu au nici o legatura cu agricultura ci doar cu specula imobiliară”, explică economistul pe pagina sa de socializare.

„Deja peste 2 milioane de hectare teren agricol se află în proprietatea cetățenilor străini. Proiectul de lege pune în pericol securitatea alimentara a populatiei deoarece se deschide calea nu numai către acapararea de capital funciar de către străini în condițiile in care străinii beneficiază de credite preferențiale pentru investitii imobiliare în alte țări, dar mai ales nimeni nu garantează că terenurile astfel cumpărate vor fi folosite pentru agricultură. Ne putem trezi că, într-o zi, pe milioane de hectare nu se mai cultivă nimic. Pentru că de ce ar fi interesati germanii, danezii, olandezii, ungurii, italienii, spaniolii, francezii ca România să producă și să concureze cu aceste țări în comertul mondial cu produse agroalimenatare în loc să fie o piața de consum dependentă de prețurile externe?” scrie Adrian Câciu.

Citește și: Stăpânii alimentelor…

Cum își va putea asigura România consumul intren dacă pământul agricol nu îi mai aparține ? Efectul va fi distrugerea sectorului agricol românesc pentru a treia oară în istoria post decembristă (an 2000, 2005-2007, 2021). Au distrus fondul funciar al României cu legea 1/2000 care a dus la fărâmițarea exploatațiilor agricole. Au continuat distrugerea cu legea 247/2005 când sute de mii de hectare de păduri si teren din domeniul public al statului au fost mătrășite. Acum o fac din nou. Coincidență sau nu, PNL vârf de lance. Iar sute de mii de români au murit în razboaie pentru un petec de pământ și pentru ca noi sa avem teren agricol. Privatizarea funciară a României. Asta se pune la cale”, conchide economistul Adrian Câciu.