Select Page

La 16 martie 1457 era executat de către nobilimea maghiară Ladislau de Hunedoara, fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara. Fratele lui Matei (Matia, Mathias), care avea să devină rege al Ungariei, se născuse în 1433 și își urmase tatăl în numeroase campanii militare de la o vârstă fragedă, devenind comandant de oști. Familia Huniazilor avea, însă, foarte mulţi duşmani, susţin istoricii, ceea ce explică decapitarea fără formalități legale a urmașului lui Iancu.

În 1452, Ladislau a făcut parte din delegația care a fost la Viena pentru a-l primi înapoi pe regele Ladislau Postumul al Boemiei și Ungariei. În 1453 era deja ban al Croației și Dalmației. La dieta de la Buda din 1455, Ladislau a renunțat la toate titlurile și funcțiile sale, din cauza unor acuzații lansate de Ulrich Celje (Cillei) și de alți dușmani ai familiei sale. După moartea tatălui său (1456), a fost declarat de același Ulrich Celje (ajuns Căpitan General al Ungariei, poziție cu influență considerabilă) responsabil pentru toate așa-zisele datorii acumulate de Iancu de Hunedoara din partea regatului. Apărarea lui Ladislau în dieta de la Futak (astăzi Novi Sad), din octombrie 1456, îl face pe Ulrich Celje să ceară o reconciliere, promițând chiar că va proteja familia Huniade, în schimbul renunțării acestora la toate castelele regale de pe domeniile lor. Un prim pas urma să fie făcut cu cetatea Nándorfehérvár (Belgrad, Serbia), a cărui comandant era însuși Ladislau; intenția lui Ulrich Celje era să-l însoțească pe rege la Belgrad, iar acolo să-l asasineze pe Ladislau. Acesta a fost însă prevenit și în timp ce i-a întâmpinat și găzduit pe regele Ladislaus al V-lea și pe Ulrich, nu a permis intrarea în cetate a armatei de mercenari care-i însoțise. În dimineața următoare (9 noiembrie 1456), Ulrich Celje a fost ucis de oamenii lui Huniade în circumstanțe neclare. Tânărul rege, îngrozit, l-a iertat pe Huniade, și i-a jurat mai târziu mamei acestuia, în timpul unei vizite la castelul Huniade din Timișoara, că va proteja întreaga familie. Ca dovadă a sincerității sale, l-a numit pe Ladislau ministru de finanțe și căpitan-general al regatului.

Citește și: Victoria lui Iancu de Hunedoara la Belgrad

Ladislau Huniade avea să moară, însă, la ordinul aceluiași rege, care nu s-a ţinut de cuvânt. Chemat la Buda, Ladislau Huniade este arestat sub acuzaţia de complot împotriva regelui Ladislau V Postumul. A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalităţi legale şi decapitat la data de 16 martie 1457. Potrivit unor legende, mama sa ar fi primit vestea morţii fiului cel mare de la un corb. O poveste spune că, în momentul în care Elisabeta a aflat că fiul său a fost decapitat la ordinul regelui, ea l-a blestemat pe  Ladislau V Postumul. Peste un an, acesta murea de pe urma unei leucemii galopante. Pe tron avea să ajungă celălalt fiu al lui Iancu de Hunedoara, Matei.  Deși domnia sa de 32 de ani a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei, aristocrația maghiară de rang înalt nu s-a împăcat cu prezența lui la conducerea regatului și a uneltit permanent pentru a-l detrona. Potrivit legendei, acesta a murit otrăvit cu plumb înainte de a împlini 50 de ani.