Select Page

„Iohannis livrează motivul oficial de suspendare. Dar cine să-l asculte?” scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pentru Inpolitics.ro, după ce Președintele i-a cerut socoteală ministrului Justiției pentru clasarea dosarului care viza incidentele din 10 august 2018. „Prin poziția exprimată, Klaus Iohannis a oferit motivul clar și de necontestat al declanșării procedurii de suspendare din funcție, întrucît el comite un abuz similar – de fapt chiar mai grav – celui care a declanșat prima operațiune de suspendare din funcție a unui președinte de după revoluție”, amintește jurnalistul.

Ion Iliescu a intrat în procedura suspendării în 1994, după ce declarase că deciziile judecătoreşti definitive şi irevocabile de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra imobilelor naţionalizate nu au temei legal şi ca atare nu ar trebui executate. Parlamentarii opoziţiei, în frunte cu PNȚCD-ul lui Corneliu Coposu, au invocat încălcarea gravă de către acesta a Constituţiei. „Vrem să arătăm că preşedintele României nu este mai presus de lege”, declara pe atunci Ion Diaconescu, prim-vicepreședinte al PNȚCD, amintește Bogdan Tiberiu Iacob. Curtea Constituțională a admis în 1994 că președintele a încălcat Constituția, iar suspendarea a mers în parlament, unde opoziția nu a avut, însă, voturile necesare demiterii lui Iliescu.

„Lucrurile par mai grave în acest moment, cu declarația lui Klaus Iohannis, care cere găsirea unei soluții – fără a sugera care – pentru răsturnarea unei decizii, bune sau proaste, nu comentăm, aparținînd Justiției independente”, punctează jurnalistul. Iar situația este agravată de ieșirea similară a premierului Florin Cîțu, acesta cerându-i la rândul lui „soluții” ministrului Stelian Ion, pentru a se trece peste decizia Justiției.

„Ce ”căi”, ce ”soluții” ar mai fi după o decizie DEFINITIVĂ a Justiției, s-ar pune întrebarea? Răspunsul nu ar trebui să fie o problemă pentru regimul condus de un președinte care a refuzat să accepte un alt verdict definitiv al Justiției, în cazul caselor sale (…) Una peste alta, felul cum s-au poziționat guvernul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis față de o decizie definitivă a Justiției motivează perfect o moțiune de cenzură dar, mai ales, o operațiune de suspendare a președintelui, pentru că opoziția are datoria măcar să marcheze gravele abuzuri care se comit la vîrful statului”, concluzionează Bogdan Tiberiu Iacob.