„Flota comercială a României avea 311 nave în 1989. Era a patra ca mărime din Europa. Alte 80 de ambarcațiuni erau în construcţie în şantierele din ţară. 32 ani mai târziu, România nu mai deține nici o navă maritimă comercială. Un jaf de proporții epice iar acum guvernul se pregătește să înstrăineze și Portul Constanța!” scriu cei de la Alianța pentru Unirea Românilor, după ce au organizat și un protest la sfârșitul săptămânii trecute împotriva vânzării portului, chiar la Constanța.
Guvernul a fost acuzat de trădare națională la manifestație și de faptul că lucrează împotriva intereselor țării. „România, trezește-te! Am venit aici pentru a lua atitudine cu toții, nu doar de la tribuna Parlamentului. Spunem NU vânzării României, de aici de la Constanța”, este mesajul transmis de George Simion la protest. „Oameni buni, mă bucur că suntem în număr atât de mare aici… Trăim de două luni între niște pereți reci, între niște oameni care au ca prioritate pentru România doar subjugarea țării, împărțirea intereselor proprii. Haideți să ne vindem munții, aurul și Portul Constanța. Ce mai rămâne la noi? Suntem slabi la noi în țară. Trebuie să spunem NU acestor nenorociți de politicieni”, a transmis către români și deputatul AUR Daniel-Gheorghe Rusu. „Portul Constanța este o jertfă a poporului român, inclusiv de vieți românești. Nu putem ceda acest port, nu putem lăsa Constanța la îndemâna străinilor. Nu putem lăsa o poartă de intrare și ieșire la îndemâna intereselor străine. Peste voința nostră nu se va trece, vom uza de toate mijloacele parlamentare pe care le avem la îndemână”, a declarat Claudiu Târziu, copreședintele AUR.
Al patrulea port maritim din Europa ca mărime, Portul Constanța ocupă o suprafață de aproape patru mii de hectare și are o capacitate de operare anuală de aproximativ 120 de milioane de tone, fiind deservit de 156 de dane. Deopotrivă port maritim, fluvial și turistic, Portul Constanța este situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin culoarul Rhin-Main-Dunare. Poziționarea extrem de avantajoasă și importanța îi sunt confirmate de rolul major pe care îl are în cadrul rețelei europene de transport intermodal, fiind localizat la intersecția rutelor comerciale care leagă piețele țărilor fără ieșire la mare din Europa Centrală și de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală și Orient.
Dumitru Viorel Focșa, parlamentar AUR de Constanța, susține că ar trebui interzisă prin lege vânzarea celui mai important port al României. „Este un obiectiv de interes național care trebuie să rămână al românilor. Nu putem să dăm pe mâna străinilor cel mai important acces al nostru la Marea Neagră, adică la comerțul internațional. Portul Constanța este o companie profitabilă (…)Vor veni cu tot felul de idei și de soluții, vor spune că nu este profitabil, că este mai bine să le cedăm, că este nevoie de managementul unor companii străine.Dar nici o companie nu a investit în România în interesul românilor ci au închis activitatea unor afaceri importante. Mulți vânează numai proprietățile imobiliare ale acestor societăți.Dacă va fi nevoie vom interzice prin legea vânzarea unui activ așa de important”, susține Dumitru Viorel Focșa, potrivit 60m.ro.