„Doamnelor și domnilor, trebuie să ne venim în fire și să recunoaștem că în Transilvania se desfășoară o operațiune geopolitică veche de 800 de ani… În timp ce pentru instituțiile românești, pentru Ministerul Culturii, pentru Ministerul Educației și chiar pentru instituțiile de forță, simbolistica națională a devenit simplă butaforie lipsită de conținut, prietenii noștri dau conținut obsesiei lor istorice privind „Ungaria Mare”… așa este când noi, ca parlamentari am pierdut complet contactul cu populația din județele unde românii sunt aduși în starea de cetățeni de rangul doi, de minoritari discriminați în propria țară, așa e când presa ignoră, uneori cu bună știință, elementul național, pasându-l sub preșul toxic al „propagandei rusești”, în timp ce naționalismul UDMR, care atentează direct, pe față și necontenit la Constituția României, ar fi bun”, tuna la mijlocul acestei săptămâni, de la tribuna Parlamentului, deputatul AUR Dan Tanasă. Iar declarația sa politică, una pe cât de zguduitoare, pe atât de argumentată, ar trebui să producă un cutremur în lanț, până în CSAT, alături de interpelarea colegului de partid Ionuț Neagu.
Senatorul AUR ales în Covasna a adresat, în paralel, premierului, o interpelare pe așa-zisul „Plan Kós Károly”, aplicat de Ungaria în 16 județe din România. Documentul programatic al Budapestei „este o asumare explicită a prezenței sociale, culturale și economice a guvernului maghiar în România” și „discută de o Transilvanie dislocată din geografia României și de așa-zisul ”Ținut secuiesc” ca o unitate administrativ-teritorială certă”, susține Ionuț Neagu. Având în vedere toate acestea, senatorul i-a cerut lui Florin Cîțu să clarifice:
„1. Care este poziția oficială a Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Externe față de așa-zisul ”Plan Kós Károly” derulat cu finanțarea Ungariei în 16 județe intracarpatice ale României.
2.Care au fost pe plan național, bilateral, regional (european) și internațional, din 2017 până în prezent, reacțiile și acțiunile oficiale ale statului român în ansamblul său și ale autorităților și/sau instituțiilor având competențe în domeniul politicii externe și al siguranței naționale în legătură cu așa-zisul ”Plan Kós Károly”.
3.Dacă punctul de vedere exprimat public de oficialul român Csaba Ferenc Asztalos în legătură cu intervenția economică a Ungariei în 16 județe intracarpatice ale României și preluarea indirectă de către Ungaria a atribuțiilor statului român exprimă sau nu poziția țării noastre în acest subiect și care au fost reacțiile autorităților și instituțiilor competente ale statului român în legătură cu aceste poziții publice ale președintelui CNCD.”
Citește și: Budapesta țese de zor la planuri anti-Trianon
Cu ocazia comemorării unui veac de la semnarea Tratatului de la Trianon, premierul ungar Viktor Orban ținea un adevărat discurs războinic, în care afirma că „frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru „trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate”. În fața atâtor planuri cu victorii de etapă, țesute de Budapesta, noi ne întrebam: devine Uniunea Europeană un cadru util pentru o „dizolvare” fără arme, dar cu câștig de cauză, a nemulțumirilor marilor înfrânți din cele două războaie mondiale?
Să ne întoarcem la declarația politică susținută de Dan Tanasă, care punctează dureros: „Dimensiunea retrocedărilor începute acum 15 ani se apropie de 60 miliarde euro, centrul istoric din mai toate orașele din centrul Transilvaniei fiind retrocedate, ca și o bună parte din terenurile Transilvaniei de Nord, ca în 1940…în condițiile în care statul român a răscumpărat aceste proprietăți, precum și pe cele agricole, cu bani foarte grei în perioada interbelică”! Și să ne întrebăm și noi, la fel ca deputatul AUR, de ce „instituțiile românești care ar trebui să vegheze la integritatea statului român, sunt plecate cu alte trebi, vânează oameni de afaceri, politicieni și chiar partide incomode. În timp ce structurile informative ungare sunt încurajate de ministrul ungar de externe să fie cele mai puternice din Europa Centrală, interesele legitime ale românilor în propria lor țară, ale țării, sunt mai abandonate ca niciodată”…