Select Page

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, anunță că exploatarea gazului din Marea Neagră începe anul acesta și că „prima moleculă” va fi scoasă din perimetrul Aurora, de către compania Black Sea Oil & Gas. „Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dar avem răgaz, până în 2025 probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep… şi aici aş face o paranteză: primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta. Va fi scoasă de către compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a litoralului, şi vom scoate primul gaz românesc. Este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagă, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a declarat ministrul luni seară, pentru B1 Tv.

Black Sea Oil & Gas SRL este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, deţinută, însă, de fondul de investiţii Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Virgil Popescu a mai anunțat că anul acesta va fi rediscutată legea care reglementează exploatarea offshore.

Presiune pentru implicarea companiilor românești și renegocierea Green Deal

În plan politic, AUR este formațiunea care pune tot mai multă presiune în chestiunile legate de domeniul energetic, cerând ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate de firme românești. „România are nevoie de circa 2500 megawați capacități noi pe gaze naturale. Aceste centrale noi se pot crea cu fonduri europene din Mecanismul de Redresare și Reziliență și Fondurile de Coeziune pe 2021-2027. Apreciem că circa 3-4 miliarde euro se pot aloca în acest scop din banii europeni. Și companii românești precum Hidroelectrica și Romgaz pot face în acest sens investiții care ar fi extrem de rentabile. Gazele naturale din Marea Neagră trebuie exploatate de societăți românești. România trebuie să investească pentru exploatarea națională a acestor resurse autohtone.(…) De asemenea, trebuie relansată industria petrochimică românească, pentru a folosi gazele naturale și cărbunele prin tehnologii cu valoare adăugată”, arată formațiunea prin intermediul unui comunicat.

Mai mult, partidul AUR face o mișcare de proporții în politica românească și anunță că a cerut autorităților române să renegocieze Green Deal, pactul european care ar pune cruce mineritului în România. „ Considerăm prematură renunțarea prea rapidă la sectorul carbonifer, așa cum a fost agreată de guvernanții români cu Comisia. România nu e pregătită să mărească prea repede ponderea energiei din surse regenerabile, în condițiile în care avem resurse naturale proprii de combustibil fosil care, folosind tehnologii adecvate, pot servi dezvoltării. În această fază România poate ecologiza o serie de exploatări miniere. De asemenea trebuie retehnologizate centralele Turceni, Rovinari, Craiova (Complexul Energetic Oltenia), Mintia și Paroșeni (Complexul Energetic Hunedoara)” susțin cei de la AUR în comunicat, dând ca exemplu Polonia, care a solicitat ca perioada de tranziție să se întindă, în cazul său, până în 2060.

Actualele ținte de decarbonizare cu care s-a ales România prin negocierea Green Deal impun reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și „net zero” în 2050, implică închiderea de mine și restrâng considerabil capacitatea de dezvoltare a României pe termen mediu și lung.