Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, anunță că sâmbătă numărul persoanelor vaccinate în România îl depășește pe cel al persoanelor infectate de la începutul pandemiei. „Într-un an de pandemie, aproape, s-au înregistrat circa 774.000 de cazuri, raportate, desigur, iar în mai puțin de două luni de la debutul campaniei de vaccinare astăzi avem 771.000 de persoane vaccinate, dintre care circa 550.000 sunt vaccinate cu a doua doză, deci practic cu schemă completă”, a declarat Gheorghiță vineri seara la Digi24.
Campania a început în 27 decembrie cu vaccinul Pfizer, căruia i s-a adăugat din 4 februarie produsul Moderna și din 15 februarie serul de la AstraZeneca. Potrivit datelor autorităților, până vineri au fost vaccinate 771.239 de persoane. Tot până vineri, 774.555 persoane s-au infectat de la debutul pandemiei. În total au fost 3.744 de reacţii adverse, 3.189 la Pfizer, 149 la Moderna și 406 la AstraZeneca, potrivit Stiripesurse, care atrage atenția că numărul acestora a crescut alarmant în ultimele zeci de ore, pe fondul intrării la administrare a ultimului dintre ele. Exact pe acesta pare să se bazeze coordonatorul campaniei naționale pentru accelerarea procesului de vaccinare a profesorilor. „Nu mai avem nevoie de programare tocmai pentru a nu aștepta eliberarea unui loc în platformă, datele sunt centralizate de fiecare instituție de învățământ și trimise către inspectoratele școlare. Noi ne dorim ca într-o săptămână să putem finaliza vaccinarea personalului din învăţământ, vorbim de aproximativ 60.000 de persoane, în afara celor care sunt deja programate şi a celor care sunt deja vaccinate”, a mai spus Gheorghiță.
Campania de vaccinare este departe de a consfinți optimismul inițial al autorităților, care se lăudau că în șase luni vor fi vaccinați zece milioane de români. Potrivit publicației Activenews, care acuză autoritățile că ascund numărul morților din cauza vaccinului, în România au apărut trei noi cazuri de decese suspecte. Ar fi vorba despre două cadre medicale din Piatra Neamț și unul din Timișoara, care au decedat după administrarea vaccinului. Acestora li se adaugă numeroase cazuri de îmbolnăvire cu covid-19 chiar după vaccinarea împotriva virusului.