„Comunicare prezidențială praf”, susține preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, după întâlnirea generată subit de Președintele Klaus Iohannis cu Patriarhul României Daniel.
„Te apuci și anunți, de la nivelul cel mai înalt în stat, că cei mai importanți oameni din România se întâlnesc. Evident, nu să joace șah. Cu certitudine, subiecte care vizează poporul.
După care, taci. Asurzitoare tăcere. Cinică. Deranjantă. Ca și cum ce au discutat nu ne privește.
Misterul cel mai mare nu e ce au discutat, ci de ce ne-a mai anunțat…. Și nu cred în ruptul capului că Patriarhia nu ne-ar spune. Probabil așa a solicitat Președintele. Iar dacă KWJ s-a dus glonț la Patriarh, nu vă așteptați la ceva bun”, mai scrie părintele Tănăsescu pe pagina sa de socializare.
Întrevederea solicitată de Klaus Iohannis a avut loc marți, la Reședința Patriarhală, fără să fie oferite detalii publice despre discuțiile purtate. „Președintele însuși nu a făcut nicio declarație în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituțional, ci și pe cel interpersonal al acestei întâniri”, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care nu a participat la întâlnire.
Patriarhul și Președintele s-au mai întâlnit public în luna martie a anului trecut, atunci când Klaus Iohannis a primit Premiul European „Coudenhove-Kalergi”, amintește Basilica.ro. Premiul se acordă, la fiecare doi ani, unor personalităţi care şi-au adus contribuţia la proiectul Europei unite şi este acordat de Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, înfiinţată în 1978 în memoria „marelui vizionar european”.
Richard von Coudenhove- Kalergi s-a născut pe 16 noiembrie 1894 la Tokyo, tatăl său fiind reprezentantul diplomatic al Imperiului Austro-Ungar, iar mama sa, fiica unui foarte bogat negustor japonez. În decembrie 1921, după dezintegrarea monarhiei bicefale, s-a alăturat lojii masonice Humanitas din Viena. În 1922 a fost printre cofondatorii Uniunii Pan Europene, alături de arhiducele Otto von Habsburg, pretendentul la coroana austriacă.
Considerat „părinte” al ideii de uniune europeană, Kalergi susținea în cartea sa Praktischer Idealismus că locuitorii viitoarelor State Unite ale Europei nu vor fi popoarele originale ale continentului, ci că „omul viitorului e de sânge mixt. Rasa viitorului, eurasiatică-negroidă, extrem de asemănătoare cu anticii egipteni, va înlocui multiplicitatea popoarelor cu o multiplicitate de personalităţi.” Scopul acestui proces, ce are ca „foaie de parcurs” și mişcările separatiste, este desfiinţarea naţiunilor, prin intermediul imigrării în masă pentru amestecul rasial și anularea identitară, astfel încât Europa să fie dominată de către „elită”.