Select Page

Românii din Serbia prind curaj după mesajul de sprijin lansat de Alianța pentru Unirea Românilor. Uniunea Românilor din Banat- Belgrad și Partidul Neamului Românesc-Bor se adresează parlamentarilor AUR și ministrului de externe Bogdan Aurescu, solicitând cu titlu de urgență relaxarea condițiilor de călătorie. „Suntem izolati economic, politic si cultural.(…) Daca vrem sa calatorim in Romania, ni se cere sa stam 14 zile in carantina plus sa avem testul PCR, care e scump pentru noi: costa 100 de euro iar salariile aici nu depasesc 250 de euro. Este socant ca Guvernul Romaniei a pus Serbia pe lista neagra, interzicand calatoriile, cand se stie ca epidemia e in scadare aici si ca se raporteaza doar in jur de 1000 de infectari zilnic”, arată Alexandru Bălan în adresa menționată.

Arzătoare sunt și alte probleme. „In 2012 a fost semnat acordul intre Presedintii Basescu si Tadici la Bruxelles potrivit carora romanii din Timoc ar fi trebuit sa aiba drept la scoli si biserici in limba lor materna, romana. Dar din pacate acest acord nu se respecta si copii nostri sunt deznationalizati in continuare si in multe cazuri fortati sa inveta asa numita limba vlaha, cu romana scrisa in alfabetul cirilic.

Precum stiti, minoritatea sarba are drept la deputati in Parlamentul Romaniei, vocea lor este auzita cand au vreo problema. Noi romanii nu avem voie la un reprezentant in Adunarea sarba, esta parca nici nu existam, nu avem niciunde sa ne plangem cand avem vreo problema sau vreo durere. Nici la nivel de stat, nici la nivel provincial sau local nu suntem reprezentati, in timp ce ungurii de exemplu au 10 deputati la Belgrad. Pe timpul Guvernului precedent am fost vizitati aproape lunar de catre Domnul Victor Alexeev de la Ministeriul romanilor de pretutindeni, acuma nu mai vine nimeni si nu se intereseaza nimeni de noi. (…) Va rugam din inima sa trimiteti un reprezentant al Guvernului la Varset sau la Petrovat sa ne viziteze in curand daca se poate. Sus natiunea romana!” se mai arată în mesajul românilor din Serbia.

Parlamentarii AUR au anunțat săptămâna trecută că vor utiliza toate mijloacele parlamentare și extraparlamentare pentru monitorizarea și ajutorul românilor din Serbia. „AUR cere instituțiilor statului român să adopte de urgență cele mai eficiente și rapide măsuri pentru ca frații noștri de dincolo de Dunăre să își poată păstra identitatea națională, având acces la educație, mass-media și slujbe religioase în limba maternă/română, condiții minimale pentru orice minoritate din Europa. (…) Rezolvarea imediată a situației grave în care se află comunitatea românească din Timoc trebuie să fie condiția sine qua non pentru sprijinul și votul României în cadrul procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul de presă al Alianței pentru Unirea Românilor.