Legea care oferea limbii ruse puteri sporite în R. Moldova a fost declarată neconstituțională, decizia fiind luată cu votul a patru din cei cinci judecători ai Curții Constituționale. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă vreunei căi de atac, relatează Infoprut.
Pe 16 noiembrie 2020, deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova” aprobaseră un șir de legi controversate, printre care și acest proiect, care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română. Numereoasele critici atrase atenționau că legea este un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii, iar aplicarea ei implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat. Deputatul neafiliat Octavian Țîcu și parlamentarii PPDA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, au depus două sesizări la Curtea Constituţională prin care au contestat respectiva lege.
Limba română este limba maternă a cel puțin 77,86 % din cetățenii Republicii Moldova, în timp ce rusa reprezintă același lucru pentru doar 9,39% din populație. Potrivit acealuiași recensământ din 2014, alte limbi materne cu pondere semnificativă sunt găgăuza – 4,08%, ucraineana – 3,82% și bulgara – 1,48 %.