„Accesul la serviciile de sănătate, inclusiv la vaccinarea anti-COVID, este și trebuie să rămână o decizie individuală, un drept, nu o obligație. Considerăm periculos faptul că autoritățile publice și companii private creează o presiune nejustificată asupra cetățenilor în sensul acceptării vaccinării prin instituirea de condiționalități și acces diferențiat la bunuri și servicii de interes general”, își manifestă îngrijorarea Alianța pentru Unirea Românilor prin intermediul unui comunicat de presă.
„Prin aceste acțiuni, puterea politică și cea economică împarte populația în „cetățeni model” și cetățeni de mâna a doua. Se instituie arbitrar două clase sociale de oameni: cei care vor avea acces la bunuri și servicii pentru că se supun fără cârtire autorităților sanitare și indezirabilii sau „periculoșii” care îndrăznesc să–și exercite dreptul universal de a dispune de trupul lor, într-un mod contrar intenției autorităților. Acest lucru este inacceptabil și opus principiilor democratice și unui stat de drept, modern.(…) Nici cei care se vaccinează, nici care nu se vaccinează nu trebuie blamați și desconsiderați de nimeni în spațiul public. Fie că ne place, fie că nu, este esențial să respectăm dreptul fiecărei persoane de a dispune de propriul corp așa cum consideră ea de cuviință”, se mai arată în comunicatul AUR.
Acuzații la adresa puterii și cerințe imediate
Pe de altă parte, tânărul partid condamnă modul defectuos în care este guvernată țara în ultimul an și critică puterea fiindcă nu a fost capabilă „să susțină firmele și locurile de muncă afectate de criza de sănătate publică. Mai mult, a înregistrat și o creștere mare a deficitului public. Pe scurt, a îndatorat țara fără ca banii împrumutați să susțină economia sau populația.” Ca urmare, AUR cere guvernului și majorității parlamentare să organizeze urgent o dezbatere națională asupra căilor de ieșire din procedura de deficit excesiv și înființarea unei comisii parlamentare care să cerceteze modul defectuos în care a fost conceput și gestionat programul de ajutor financiar pentru firmele românești aflate în dificultate.
Mai mult: „Pe fondul scumpirilor împovărătoare ale energiei electrice pentru firmele și gospodăriile românești, cerem, de urgență, guvernului și majorității parlamentare, să acționeze pentru:
a) Finalizarea și punerea în funcțiune cât mai rapidă a centralei de la Iernut;
b) Reducerea schemei stufoase de personal de la compania Electrica, în care statul este acționar majoritar și unde sunt 122 de directori și 179 de șefi de serviciu, majoritatea numiți politic de către PSD și PNL;
c) Reevaluarea salariilor exagerat de mari și imposibil de justificat de la ANRE (de 11 000 de euro pentru președinte și vicepreședinți), în condițiile în care această instituție nu este capabilă să rezolve situația abuzului de putere dominantă a marilor companii (Enel, CEZ, E. ON și Electrica);
d) Începerea exploatării cât mai rapidă a resurselor de gaze din Marea Neagră, în condițiile în care gazul mai poate fi folosit în centrale electrice doar până în 2050”, solicită Alianța pentru Unirea Românilor.