Select Page

Vicepremierul României Kelemen Hunor a ținut o perfidă pledoarie în favoarea autonomiei marţi seara, susținând că aceasta nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Liderul UDMR ajuns șef în Guvernul României spune că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism, ignorând voit în discuție caracterul etnic al unei eventuale autonomii a „Ţinutului Secuiesc”.

Citește și: Zici că mai rămâi, Klaus?

„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării.(…) Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor într-o emisiune la Antena 3.

Citește și: Scandalos: „Pentru țară, pentru Ținutul Secuiesc”!

Pledoaria pro-autonomie făcută chiar din Guvernul României vine la doar câteva zile după ce Kelemen Hunor a declarat în presa de la Budapesta că UDMR vrea o guvernare de patru ani, cu un prim succes în favoarea maghiarimii până la sfârșitul acestui an: Legea minorităților. În legătură cu folosirea steagului secuiesc, liderul Uniunii a încercat să convingă la Antena 3 că acesta face parte din simbolistica unei comunităţi din România şi „nu este împotriva românilor sau a României”, trecând peste faptul că de obicei acest steag este arborat alături de cel al Ungariei.

Reamintim că proiectul privind autonomia „Ținutului Secuiesc” înregistrat de UDMR în Parlament a fost respins. Acesta prevedea constituirea unor instituții politico-administrative specifice, cum ar fi un „președinte”, cu o competență într-o evidentă similitudine cu Președintele României, „Consiliul de Autoadministrare” – un veritabil Parlament local, „Comisia de Autoadministrare”, cu atribuții similare unui Guvern, precum și „Consiliul Scaunal”, „Comisia Scaunală”, „Președintele Scaunului”, cu totul alte instituții decât cele prevăzute de Constituția României. Acestea ar constitui de fapt fundamentul unui alt stat, cu simboluri distincte și limbă proprie.