Select Page

Era Revelionul din 1956, când primele ore de emisie din istoria televiziunii românești porneau pe calea undelor, dintr-un studio improvizat pe strada Moliere din București, către telespectatori. De atunci, TVR a făcut mereu parte din istoria imediată a românilor, cu bunele și relele de zi cu zi.

În 1965, programul TV se putea deja recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul radio-releelor si a statiilor de emisie, iar TVR avea 500.000 de abonaţi. În același an, se difuza prima ediţie a emisiunii Teleenciclopedia, cel mai longeviv magazin TV de ştiinţă şi cultură, brand recunoscut astăzi de toţi românii.

În 1970, Televiziunea se mută în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se puteau recepţiona pe 83% din teritoriul ţării, iar numărul abonaților ajunge la 1,5 milioane. Câțiva ani mai târziu, Televiziunea Română avea să transmită în direct Jocurile Olimpice de la Montreal. Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci devenea simbolul perfecţiunii și răspândea printre milioane de români bucuria primului 10 obținut în istorie de către o gimnastă!

În 1985, regimul comunist impune o reducere severă a programului de emisie: două ore pe zi şi desfiinţarea canalului 2 al Televiziunii Publice… Ca o simbolică răzbunare, în 1989 Televiziunea Română devine prima televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.

Astăzi, Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe canalele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova, precum și pe frecvențele studiourilor sale regionale. Ca serviciu public de televiziune, programele sunt concepute să servească publicului larg, din tot spectrul societăţii, şi acoperă toate genurile producţiei tv, prin intermediul studioului central și al celor cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara și Târgu-Mureş. La mulți și liberi ani, TVR!