Select Page

Elanul autorităților, care anunță că 60-70% din populație va fi vaccinată în următoarele șase luni, riscă să se „dezumfle” la contactul cu realitatea. Șapte români din zece manifestă diverse grade de reticență în privința vaccinării anti-covid, potrivit unui sondaj IRES dat publicității chiar în timp ce spectacolul mediatic al aducerii primelor doze în țară vuia pe toate canalele.

Trei din zece români chestionați declară că nu s-ar vaccina deloc împotriva COVID-19, iar aproximativ patru din zece susțin că s-ar vaccina numai în anumite condiții. Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%). Doar un sfert dintre cei chestionați au spus că s-ar vaccina imediat.

Citește și: Dascălii refuză în masă vaccinarea

Sondajul relevă și o scădere a gradului de mulțumire față de activitatea Guvernului privind măsurile pentru protecția populației: 44% în decembrie, în comparație 48%, cât se înregistra în luna iulie. În privința politicilor economice, doar puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de măsurile Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce șase din zece români spun că sunt nemulțumiți. Cercetarea Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)  a fost realizat în perioada 11-14 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.145 de persoane.