Temerile induse de pandemie și măsurile luate în timpul acesteia accelerează procesul de înlocuire a banilor-numerar, alimentând teoriile potrivit cărora se urmărește eliminarea completă a acestora, în scopul impunerii unui control strict asupra omenirii.
„Vom vedea tot mai multe produse digital first, iar plasticul din buzunare va dispărea. Mastercard a lansat deja un program în Statele Unite numit Digital First Card Program, pe care sperăm să îl aducem curând și în Europa”, anunță Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația, într-un interviu pentru Economica.net. Programul Digital First Card se adresează celor deschiși la a face totul – de la simple plăți în magazine, la comandarea meselor sau programarea vizitelor la doctor –de pe telefonul mobil sau online.
„Cred că viitorul industriei cardurilor va fi prolific, guvernat de produse inovatoare care, totodată, vor integra standardele de securitate PSD 2, precum biometria. De altfel, biometria este modalitatea de autentificare cea mai eficientă din punctul de vedere al siguranței, dat fiind că utilizează caracteristicile utilizatorului, asigură prezența personală și participarea activă pentru aprobarea unei tranzacții, dar și cea mai ușoară și prietenoasă pentru consumator”, explică Vladimirescu.
Avântul luat de plățile fără „cash”, de la declararea pandemiei, este evident. „BNR raporta un număr de 353 milioane de tranzacții de plată efectuate cu carduri de debit și credit în perioada aprilie-iunie 2019, în timp ce, pentru aceeași perioadă a acestui an, numărul acestora a ajuns la 395 milioane. Iar creșterea este și mai consistentă dacă luăm în calcul și numărul de tranzacții efectuate cu cardurile de masă.(…) Plățile prin intermediul portofelelor digitale au avut, de asemenea, o creștere extraordinară de 145% în perioada februarie-septembrie 2020.(…) Numărul de utilizatori ai plăților online a crescut cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă observăm că situația actuală a generat schimbări inclusiv la nivelul atitudinii consumatorilor în raport cu numerarul. Un sondaj McKinsey & Company arată că 40% dintre respondenți intenționează să reducă sau să înceteze să utilizeze numerar în următoarele luni și să plătească mai des cu cardul”, punctează în interviu Cosmin Vladimirescu.