Recentele afirmații făcute de Traian Băsescu despre Laura Codruța Kovesi și dosarul EADS, închis de DNA cu ani în urmă, după cercetări asupra unor posibile fapte de corupţie în contractul de aproape 750 milioane euro pentru securizarea frontierelor, reaprind scandalul.
„Vă pot spune un lucru cert. Doar atât vă pot spune deocamdată: doamna Kovesi a avut toate datele, inclusiv circulația banilor fraudați, le-a avut primite cu conturi de la cine către cine, cum s-au plimbat banii. La scurt timp după ce a primit această informație pe care am primit-o și eu a ieșit la televiziuni și a spus ca a declanșat dosarul EADS. A mai ieșit după o săptămână și a mai spus o dată că-i face praf pe toți, iar după trei luni, când a început presa să întrebe ce s-a mai întâmplat cu acest dosar, a spus că s-a închis dosarul. Știți, EADS este o firmă franco-germană. Când a candidat la funcția de procuror-șef european s-au retras și procurorul german și procurorul francez. Nu cred că este o coincidență”, a spus Traian Băsescu la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea Plus.
Avocatul Gheorghe Piperea susține că afirmațiile fostului Președinte sunt foarte grave, devreme ce acesta sugerează că „dosarul a fost trântit, în ciuda probelor clare adunate” și că „a fost vorba de un serviciu” făcut celor de la EADS, firmă care „reprezintă în grad înalt interesele de securitate ale Germaniei și Franței”. În context, Piperea amintește că „la fel a fost și dosarul Microsoft, și ăla a fost trântit, ba chiar în mod mizerabil, ca urmare a prescripției răspunderii penale”.
„Sunt niște infracțiuni acolo, pentru care el însuși are calitatea de tăinuitor. Dar mai grav este că Băsexu vorbește, din postura de europarlamentar, de o conspirație europeană și de un trafic de influență la nivel înalt, care ar trebui să detoneze niște cancelarii și ar trebui să îi determine pe Orban și Johannis (care s-au lăudat că au “reușit” să o pună pe Kovesi la cârma parchetului general european) să iasă cu niște dezmințiri sau explicații”, scrie Gheorghe Piperea pe pagina sa de socializare.
Amintim că, inițial, procurorii au efectuat cercetări în legătură cu mari sume care ar fi fost primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării unui contract companiei EADS, în anul 2004. Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, a fost extins în anul 2009 cu 200 milioane euro. La doar câteva luni de la deschiderea cercetărilor, dosarul a fost închis.