Select Page

Noile măsuri și restricții imping sectorul IMM-urilor la fundul sacului, arată un barometru privind starea economiei realizat de Frames şi Sierra Quadrant: două din trei companii susțin că stau foarte prost la capitolul fonduri disponibile. Întrebaţi despre situaţia la zi a disponibilului financiar, 8% au spus că nu dispun de lichidităţi și 58% dintre respondenţi că au fonduri disponibile pentru 1-2 luni. 22% estimează că banii din firmă le ajung pentru 2-4 luni, în timp ce numai 12% au la dispoziţie finanţare pentru un termen mai mare de 4 luni.

,,Nu este exclus ca în prima parte a anului viitor să asistăm la un număr foarte ridicat de cazuri de insolvenţă şi concordat preventiv, pe fondul provocărilor majore din economie. (…) Lipsa banilor, sângele economiei, reprezintă marea problemă într-o economie firavă, cu peste 80% dintre companii aflate în zona supravieţuirii. Accesul la finanţare a devenit tot mai dificil, iar programul IMM Invest nu a reuşit să acopere decât în mică măsură foamea de bani a firmelor, mai ales că acesta s-a adresat în principal firmelor bancabile”, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator Sierra Quadrant, pentru Ziarul Financiar.

Citește și: Cât de mare este pericolul falimentului social

Factorii care au dus la adâncirea problemelor din economia românească sunt scăderea vânzărilor, accentuarea blocajului financiar şi contracţia generală la nivel de business şi consum, cele mai numeroase „victime” provenind din rândul afacerișilor de mic și mediu calibru. În comparație cu precedentul barometru, managerii realizează în număr tot mai mare că, fără o restructurare a companiei, este puţin probabil ca business-ul să supravieţuiască și anul următor, indiferent că pandemia se va încheia sau nu. Barometrul a fost realizat în perioada 10-15 noiembrie 2020 pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1232 de persoane.